Nature publică dovada că coronavirusul care a dat planeta peste cap nu vine din laborator

Materialul publicat de revista Nature explorează originea lui SARS-CoV-2, prin analiza comparativă a datelor genomice, și oferă o perspectivă asupra caracteristicilor principale ale genomului SARS-CoV-2. Iar Nature vine cu o concluzie categorică: „Analizele noastre arată clar că SARS-CoV-2 nu este un construct de laborator sau un virus manipulat în mod corespunzător”.

De la primele relatări despre o pneumonie nouă (COVID-19) în Wuhan, provincia Hubei, China1,2, au existat discuții serioase despre originea virusului, SARS-CoV-23 (denumit și HCoV-19), mai scrie revista Nature, al cărui studiu a fost semnalat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

SARS-CoV-2 este al șaptelea coronavirus cunoscut care poate infecta omul.

Potrivit sursei citate, SARS-CoV, MERS-CoV și SARS-CoV-2 pot provoca boli grave, în timp ce HKU1, NL63, OC43 și 229E sunt asociate cu simptome ușoare.

Principalele idei și concluzii lansate de studiul citat de Nature:

 • Pe baza studiilor structurale și experimentelor biochimice, s-a concluzionat că SARS-CoV-2 pare să aibă un RBD care se leagă cu afinitate ridicată de ACE2 de la oameni, dihori, pisici și alte specii cu omologie mare a receptorilor.
 • În timp ce analizele de mai sus sugerează că SARS-CoV-2 se poate lega cu ACE2 uman, calculele indică faptul că legarea proteinei SARS-CoV-2 la ACE2 uman este cel mai probabil rezultatul selecției naturale pe un ACE2 uman sau asemănător omului, care permite să apară o altă soluție de legare optimă. Aceasta reprezintă o dovadă puternică potrivit căreia SARS-CoV-2 nu este produsul unei manipulări intenționate.
 • Propunem două scenarii care pot explica în mod plauzibil originea SARS-CoV-2: (i) selecția naturală la o gazdă animală înainte de transferul zoonotic; (ii) selecția naturală la om în urma transferului zoonotic.
 • Caracteristicile genomice descrise aici pot explica în parte infecțiozitatea și transmisibilitatea SARS-CoV-2 la om. (…) Având în vedere că am observat toate caracteristicile notabile ale SARS-CoV-2 nu credem că vreun scenariu legat crearea virusului în laborator este plauzibil.
 • Mai multe date științifice ar putea schimba echilibrul dovezilor pentru a favoriza o ipoteză sau alta. Obținerea secvențelor virale înrudite din surse animale ar fi modul cel mai potrivit de a releva originile virusului.
 • De asemenea, ar fi util să se obțină mai multe date genetice și funcționale despre SARS-CoV-2, inclusiv studii pe animale.
 • Identificarea unei potențiale gazde intermediare de SARS-CoV-2, precum și secvențializarea virusului din cazuri foarte timpurii ar fi de asemenea extrem de folositoare.
 • Indiferent de mecanismele exacte prin care a luat naștere SARS-CoV-2 prin selecție naturală, studierea continuă a pneumoniei la om și la alte animale este de cea mai mare importanță.

Cine sunt autorii studiului:

 • Kristian G. Andersen, Departamentul de Imonologie și Microbiologie, The Scripps Research Institute
 • Andrew Rambaut, Institutul de Biologie Evolutivă, University of Edinburgh, Edinburgh, UK
 • W. Ian Lipkin, Centrul pentru Infecții și Imunitate, Mailman School of Public Health of Columbia University, New York, NY, USA
 • Edward C. Holmes, Institutul de Boli Infecțioase și Biosecuritate „Marie Bashir”, School of Life and Environmental Sciences and School of Medical Sciences, The University of Sydney, Sydney, Australia
 • Robert F. Garry, Școala de Medicină, Departamentul de Microbiologie și Imunologie, Tulane University

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here