Navalnîi, Belarus și Turcia. Parlamentul European votează azi trei rezoluții sensibile

Parlamentul European va vota miercuri o Rezoluţie referitoare la cazul otrăvirii Alexei Navalnîi, potrivit agendei PE afişate pe site-ul instituţiei, transmite News.ro. În acelaşi plen va fi adoptată o Rezoluţie privind situaţia din Belarus şi o altă legată de situaţia din Liba.

O altă rezoluţie a PE va viza pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din 24-25 septembrie, punctul central fiind pericolul escaladării rolului Turciei în Estul Mediteranei, conform ordinii de zi a plenului de joi.

Rezoluţia referitoare la cazul otrăvirii Alexei Navalnîi va include şi referire privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, precum şi aspecte referitoare la democraţie în general. Votul va avea loc între orele va avea loc între 17:30 şi 18:45, ora din Bruxelles. 

Opozantul rus Alexei Navalnîi a difuzat marţi pe Instagram un prim mesaj şi o fotografie în care apare, de când a fost otrăvit, la sfârşitul lui august, iar purtătoarea sa de cuvânt a anunţat că se întoarce în Rusia după ce-şi revine. Pe 20 august, Alexei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, a fost internat într-un spital din Siberia cu simptome de otrăvire, potrivit purtătoarei sale de cuvânt. El a fost internat în stare gravă, după ce a băut un ceai şi este crezut că a fost otrăvit. Rusia a reafirmat că este străină de problemele de sănătate ale criticului numărul unu al Kremlinului şi că nu vede niciun indiciu al vreunei tentative de asasinat cu un agent neurotoxic de tip noviciok, contrar faţă de ceea ce susţin laboratoare europene.

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko este contestat prin proteste masive desfăşurate în fiecare săptămână de la alegerile prezidenţiale de 9 august. Opozanţii spun că la alegerile declarate câştigate clar de Lukaşenko a existat o fraudă masivă. Preşedintele Belarusului neagă acuzaţiile de fraudă electorală.

Cel puţin 100.000 de manifestanţi antiguvern s-au strâns în centrul oraşului Minsk, duminică, iar poliţia a arestat aproximativ 250 de persoane.

Şi sâmbătă poliţiştii din Belarus au arestat mai mulţi protestatari, în timp ce mii de persoane s-au adunat la Minsk şi a cerut eliberarea din închisoare a liderului Opoziţiei Maria Kolesnikova, cea mai recentă arestare făcută de autorităţi în valul de manifestaţii survenit după controversele privind fraudarea alegeri.

Maria Kolesnikova, în vârstă de 38 de ani, s-a conturat în lider al opoziţiei, după ce mai multe persoane au fost arestate sau expulzate din ţară, inclusiv Svetlana Tihanuskaia care l-a contestat pe preşedintele Alexander Lukashenko în alegerile prezidenţiale.

Nava turcă desfăşurată în estul Mării Mediterane şi aflată în centrul tensiunilor între Turcia şi Grecia, care îşi dispută această zonă potenţial bogată în gaze naturale, s-a întors în port pe coasta turcă, deschizând, poate, calea unei calmări între cele două ţări, relatează AFP.

Tensiunile sunt puternice în estul Mării Mediterane şi au în centrul lor prospecţiuni vizând gaze naturale şi delimitarea frontierei maritime, care implică toate ţările din zonă, inclusiv Grecia, Ciprul şi Turcia.

Disensiunile între Atena şi Ankara se află la cel mai înalt nivel, după ce Turcia a desfăşurat, la 10 august, această navă de prospecţiuni, escortată de nave de război, cu scopul de a proceda la explorări în largul Insulei greceşti Kastellorizo, situată la doi kilometri de coasta turcă.

Iar tensiunile s-au amplificat la sfârşitul lui august, când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale -Turcia împrerună cu Statele Unite şi apoi cu Rusia, iar Grecia împreună cu Franţa, Cipru şi Italia.

Turcia a efectuat de asemenea prospecţiuni în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului, un stat membru UE, pe care nu-l recunoaşte din cauza împărţirii insulei cipriote.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here