Navalnîi, gata să plece în Rusia. Kremlinul reacționează

Sursa: Instagram

Kremlinul a anunţat, miercuri, că principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi – externat miecuri de la un spital din Berlin, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu noviciok, este ”liber” să revină în Rusia, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În ceea ce priveşte revenirea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment”, a anunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskkov, citat de agenţiile ruse de presă.

”În orice caz, este foarte bine dacă pacientul este efectiv pe cale de vindecare. Noi îi urăm o restabilire grabnică”, a adăugat Peskov, care nu pronunţă niciodată numele opozantului rus, la fel, de altfel, ca Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat, de asemenea, un articol din cotidianul francez Le Monde, potrivit căruia Putin l-ar fi descris pe Navalnîi cu dispreţ în cadrul unei întâlniri cu omologul său francez, Emmanuel Macron, şi ar fi spus că opozantul s-ar fi prefăcut că i s-a făcut rău şi în trecut şi că a comis fapte ilegale.

Potrivit lui Peskov, ”ziarul nu putea să aibă informaţii fiabile” despre această conversaţie şi există ”numeroase inexactităţi în formularea” declaraţiilor lui Putin.

”Noi nu putem să credem că (Palatul) Elysée a divulgat deliberat înregistrarea convorbirii dintre cei doi preşedinţi presei. Franţa nu poate face asta, noi nici măcar nu vrem să credem aşa ceva”, a continuat el.

La 32 de zile după ce a fost internat la Berlin, într-o stare gravă, în urma unei presupuse otrăviri cu noviciok, în Siberia, Aleksei Navalnîi a fost autorizat să părăsească spitalul berlinez Charite, în care a primit îngrijiri.

Potrivit susţinătorilor săi, Aleksei Navalnîi preconizează să se întoarcă în Rusia.

Moscova continuă, la rândul său, să pună la îndoială versiunea otrăvirii şi dezminte orice responsabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here