Nelu Tătaru, despre întreruperea testelor vaccinului de la Oxford: E o procedură normală. Procesul continuă, dozele vin în decembrie

Foto: INQUAM/Virgil SImionescu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară, la Digi24, că oprirea testării vaccinului AstraZeneca este o procedură normală și că „întotdeauna se întâmplă acest lucru” în faza 3 de testare a vaccinurilor.

Ministrul spune că procedura continuă și că România va primi un număr de doze din vaccinurile achiziționate de Comisia Europeană.

Într-adevăr, este într-un studiu de fază 3. Fază 3 înseamnă și pacienți sau subiecți cu comorbidăți și atunci orice incident oprește acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura, întotdeauna se întâmplă acest lucru. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziționate de CE, cu un posibil plus de 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranșă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a explicat ministrul, care a adăugat că procedura va continua. ”Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are în acest moment discuții și contracte”, a spus Nelu Tătaru. 

Întrebat dacă, în aceste condiții, vaccinul va mai ajunge în România în decembrie, așa cum s-a spus, ministrul a răspuns: ”Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranșă iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranșa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze. Dar, în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom ști și noi și îl vom găsi și pe piața europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10.700.000 de cetățeni. Prioritate vor avea, după cum știm, vârstele extreme, comorbidități și personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum și cel didactic.

Studiile clinice finale pentru vaccinul antiocoronavirus, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie. „În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare, dar trebuie verificate independent înainte de a continua”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here