Netanyahu la începerea procesului său de corupție: Voi continua să lupt cu coronavirusul

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a prezentat duminică la Tribunalul din Ierusalim, unde începe procesul său pentru corupţie, în aceeași manieră în care a făcut-o și fostul său aliat din România, Liviu Dragnea: flancat de mai mulți miniștri din partidul său, de bodiguarzi și aclamat de susținători.

”Nu premierul este judecat, ci toți cei care l-am votat,” a declarat unul dintre simpatizanții lui Netanyahu, care demonstra în fața Tribunalului, potrivit unei relatări BBC. ”Ne puteți dărâma doar prin alegeri. Nu avem deloc încredere în poliție și în justiție,” a mai declarat manifestantul.

Înainte de începerea procesului, premierul israelian a declarat că este decis să continue lupta cu coronavirusul și să protejeze cetățenii, în ciuda hărțuielilor la care este supus, potrivit BBC. Printre numeroasele acuzații care i se aduc este și aceea de preluare a controlului editorial asupra unui site de știri, în schimbul unor favoruri din partea guvernului care ar fi adus patronului, grupul de telecomunicatii Bezeq, milioane de dolari.

„Obiectivul este de a răsturna un prim-ministru puternic din tabăra de dreapta şi astfel de a înlătura dreapta de la putere pentru mulţi ani”, a mai spus Netanyahu, citat de Reuters, în declaraţia televizată, înainte de a se prezenta în faţa unui panel de trei judecători. Susţinându-şi nevinovăţia, politicianul a afirmat că întreaga anchetă a fost fabricată de la bun început.

Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, este inculpat în trei dosare separate, dintre care unul, deosebit de sensibil, ar implica favoruri financiare pentru un director general al unei companii de telecomunicaţii, în schimbul unei imagini favorabile din partea unei organizaţii media a grupului, scrie AFP.

Este prima dată în istoria Israelului când un şef de guvern se confruntă cu acuzaţii penale în timpul mandatului său, notează AFP.

Netanyahu a fost inculpat în noiembrie trecut, iar procesul trebuia să înceapă la jumătatea lui martie, dar a fost amânat pentru 24 mai din cauza epidemiei de coronavirus.

În Israel, funcţia de prim-ministru nu asigură niciun fel de imunitate, însă potrivit unei decizii a Curţii Supreme inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un guvern.

În urmă cu o săptămână, pe 17 mai, Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, şi-a început oficial un nou mandat de prim-ministru de 18 luni, în fruntea unui guvern de uniune naţională a cărei şefie va fi împărţită prin rotaţie cu fostul său adversar centrist Benny Gantz, de la Alianţa Albastru şi Alb, din noiembrie 2021.

Duminică, înainte de începerea procesului, Netanyahu a ţinut prima şedinţă de guvern.

În “Dosarul 1000”, prim-ministrul a fost acuzat că a primit cadouri de peste 700.000 de shekeli (circa 185.000 de euro) din partea unor oameni de afaceri bogaţi, printre care producătorul de la Hollywood Arnon Milchan şi miliardarul australian James Packer, în schimbul unor eventuale avantaje.

Netanayhu a afirmat că doar a acceptat cadouri din partea prietenilor, fără să le fi solicitat. În acest dosar, Netanyahu a fost inculpat de fraudă şi abuz de încredere.

În “Dosarul 2000”, prim-ministrul a fost acuzat că a încercat să-şi asigure o acoperire favorabilă din partea celui mai mare cotidian cu plată din Israel, Yediot Aharonot. El ar fi încercat să ajungă la un acord cu patronul jurnalului, Arnon Moses. În contrapartidă, Netanayhu a discutat despre posibilitatea de a adopta o lege care să limiteze difuzarea cotidianului gratuit Israel Hayom, principalul concurent al lui Yediot.

Acordul nu a fost încheiat niciodată, dar Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru fraudă şi abuz de încredere.

“Dosarul 4000”, care a necesitat două zile de audieri din cele patru a fost descris ca fiind cel mai periculos pentru Benjamin Netanyahu.

El a fost acuzat că a încercat să-şi asigurare o imagine favorabilă pe site-ul de ştiri Walla, în schimbul unor favoruri din partea guvernului care este posibil să fi adus grupului de telecomunicatii Bezeq milioane de dolari.

Walla este proprietatea lui Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq. În acest cel mai discutat dosar, Netanyahu a fost inculpat pentru fraudă, abuz de încredere şi corupţie.

Când a fost pus sub acuzare, Netanyahu a declarat: „Ceea ce se întâmplă aici este o tentativă de lovitură de stat împotriva prim-ministrului”, a declarat Netanyahu, primul şef al guvernului israelian în exerciţiu care este inculpat, cerând „anchetarea anchetatorilor” care au desfăşurat investigaţiile împotriva lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here