„Netflix de proastă calitate”. Cum a umilit fiul lui „El Chapo” forțele speciale din Mexic în timpul arestării sale

Foto: Ovidio Guzman Lopez

Așchia nu sare departe de trunchi. Zicala asta este valabilă și în cazul lui Ovidio Guzman Lopez, fiul lordului mexican al drogurilor Joaquin Guzman Loera, zis „El Chapo”. Tatăl a devenit cunoscut în presa internațională pentru abilitățile sale inepuizabile de a evada din închisoare sau de-a scăpa „la mustață” de cătușele poliției. Fiul a umilit în același mod autoritățile guvernamentale.

S-a purtat un adevărat război, joi, pentru capturarea lui Ovidio Guzman Lopez. Schimburile intense de focuri dintre forțele de ordine și bandele înarmate au transformat străzile din Cualican, un fief al cartelului Sinaloa, într-o scenă de conflict civil.

O patrulă a Gărzii Naționale a fost atacată de oamenii cartelului, tirurile de gloanțe și exploziile de mașini obligând locuitorii să se refugieze în case. Mai multe străzi fuseseră blocate parţial cu baricade de către civili înarmaţi care purtau cagule. Mai mulţi locuitori ai oraşului au fost nevoiţi să fugă şi să-şi abandoneze maşinile în stradă.

Inițial, publicațiile mexicane, între care posturile Milenio TV şi Televisa, au anunţat că unul dintre fii lui Joaquin „El Chapo” Guzman, Ovidio Guzman Lopez, a fost arestat, eventual ucis de forţele de securitate, declanşând riposta civililor înarmaţi.

Milenio TV şi Televisa, unele dintre cele mai importante televiziuni din Mexic, difuzau în buclă imagini cu forţe de securitate prinse sub focul mitraşierelor grele acţionate de civili şi maşini şi camioane în flăcări. Însă informația nu fusese confirmată.

Pentru ca ore mai târziu să se afle că, într-adevăr, fiul lui „El Chapo” fusese arestat de forțele speciale, dar acestea fuseseră nevoite să îl elibereze. Motivul? Mașinile guvernamentale fuseseră prinse într-o ambuscadă a gherilei lui „El Chapo”, aflată în superioritate numerică, iar opt dintre membrii Gărzii Civile au fost capturați de oamenii cartelului, forțând trupele speciale să îl elibereze pe Ovidio Guzman Lopez, relatează The New York Times.

Extrădarea în SUA

Capturarea lui Ovidio Guzman Lopez fusese prezentată ca fiind una accidentală, în timpul unei patrulări, pentru ca ulterior presa locală să afle că arestarea acestuia făcea partea dintr-o operațiune planificată de extrădare în SUA a fiului lui „El Chapo”. Numai că forțele speciale s-au organizat într-un număr dubios de mic pentru o misiune de asemenea factură.

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a încercat vineri să spele onoarea trupelor într-o conferință de presă. „Au fost luate decizii pe care le susțin, pentru că situația a luat o turnură foarte proastă, iar mulți cetățeni erau în pericol. Așa că am decis să protejez viețile oamenilor”, a explicat Obrador, părând a-și asuma o mare parte din eșecul operațiunii. „Nu poți pune viața unui delincvent deasupra celorlalți oameni”, a adăugat președintele mexican.

Fiul cel mare al lui „El Chapo”, creierul ambuscadei

Potrivit unui oficial american, citat de The New York Times sub condiția anonimatului, forțele speciale îl arestaseră, înainte de capturarea lui Ovidio Guzman Lopez, și pe fiul cel mare al lui „El Chapo”, Ivan, care a ocupat un loc de frunte în ierarhia cartelului până la arestarea tatălui său. Ivan Guzman Lopez a fost eliberat cu o zi înainte, tot într-o ambuscadă, de bandele cartelului Sinaloa, iar acesta, odată arestat fratele său, ar fi pus la cale asaltul asupra convoiului pentru a-l elibera.

Două surse apropiate operațiunii au precizat cotidianului american că multe dintre familiile ofițerilor din trupele speciale fuseseră luate ostatice.

Victoria cartelului Sinaloa scoate la iveală magnitudinea crimei organizate în Mexic, care ține efectiv captivă populația unei țări într-un păienjeniș de rețele ce pare a fi înlocuit instituțiile statului. Este, de asemenea, și o înfrângere usturătoare pentru președintele Andres Manuel Lopez Obrador, care și-a prezentat constant politica de securitate națională în „lumina perfecțiunii”, subliniază The New York Times.

„Nimeni nu și-a fi închipuit un show Netflix de proastă calitate. Combinația dintre capturarea tipului și apoi eliberarea lui? Asta-i chiar o noutate”, a reacționat Alejandro Hope, expert în securitate.

Bătălia împotriva crimei organizate este o fabrică de morți

Obrador a înfiinţat o Gardă Naţională cu scopul de a aloca poliţiei responsabilităţi care reveneau de ani de zile armatei, desfăşutară din 2006 în cadrul unei ofensive generalizate împotriva crimei organizate.

Potrivit mai multor organizaţii de apărarea drepturilor omului, această bătălie purtată de militari nu a făcut decât să crească nivelul violenţei în ţară, devastată de rivalităţi între diverse carteluri.

Date oficiale prezintă, de atunci, moartea a aproximativ 250.000 de persoane, fără să fie posibil însă să se stabilească numărul de persoane ucise în cadrul luptei împotriva crimei organizate. Un record a fost depăşit în 2018 – cu 33.749 de morţi – potrivit acestor surse.

Cu un număr de 23.063 de morţi până în august, este posibil ca un nou record al violenţei să se înregistreze în acest an.

„El Chapo” vs. „El Mayo”

Puternicul cartel Sinaloa este fragmentat între fiii lui „El Chapo” şi un anumit Ismael „El Mayo” Zambada, unul dintre fondatorii acestei organizaţii.

„El Chapo” a fost condamnat în iulie, în Statele Unite, la închisoare pe viaţă.

Considerat cel mai puternic narcotraficant din lume, el a trimis în Statele Unite cel puţin 1.200 de tone de cocaină, în decurs de un sfert de secol. În pofida arestării sale, organizaţia continuă să trimită cea mai mare parte a drogurilor care intră în Statele Unite.

În timpul procesului, acuzarea a arătat că mexicanul a ordonat asasinarea sau a omorât el însuşi cel puţin 26 de persoane, uneori după ce le-a torturat. Era vorba despre informatori, traficanţi din organizaţii rivale, poliţişti, colaboratori şi chiar membri ai propriei familii.

Înaintea înregistrării apelului acestuia,  „El Chapo” a fost transferat într-o închisoare de înaltă securitate din Colorado, Administrative Maximum Facility (ADX), situată la Florence, în sudul statului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here