La cine va ajunge DNA în ancheta PSD – TAROM? Cuc a executat o decizie luată de mai mulți lideri ai partidului

Razvan Cuc Viorica Dancila

Avalanșa de detalii, care mai de care mai scandaloase, care s-a revărsat în spațiul public, vineri, profilează scandalul PSD – Tarom ca fiind unul dintre cele mai grave din cei trei ani ai guvernării Dragnea și chiar din ultimii 30 de ani. El depășește cu mult, ca magnitudine, abuzurile de putere ”de rutină,” cu care ne-au obișnuit, zi de zi, liderii PSD (și ALDE, până de curând). Și demonstrează cât de panicați și disperați sunt de perspectiva pierderii puterii. Mai panicați și disperați, probabil, decât au fost vreodată!

Este șocant și fără precedent ca un ministru dintr-o țară membră UE și NATO să își permită să ordone directorului companiei aeriene naționale să rețină la sol câteva avioane ca să împiedice participarea unor membri ai Parlamentului să-și exercite dreptul la vot. Este absolut cert că acest incident trimite chiar în aceste clipe o undă de șoc în toate capitalele țărilor partenere. Pentru că un astfel de comportament amintește de o țară bananieră, de România lui Dragnea, din 10 august 2018 și de mineriadele ”tătucului” PSD, Ion Iliescu. A fost, practic, un exercițiu de gravă întoarcere în timp, tocmai când se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului.

Amploarea scandalului reclamă urgent o reacție autorităților statului pe măsură, pentru a consolida imaginea că, în ciuda agresiunilor repetate ale PSD, România are, totuși, capacitatea de a se proteja chiar și de cele mai teribile acte de agresiune comise de unii dintre conducătorii ei. De aceea, este obligatoriu ca ancheta DNA, care a început, să urmărească și dimensiunea „strategică” a acestui scandal.

Însă așa ceva va fi posibil cu o singură condiție: ca procurorii DNA să nu se uite doar la flăcări, ci să fie atenți și la scânteie. Cu alte cuvinte, nu există incendiu fără o sursă a lui.

Există un amănunt esențial, pe care Universul.net l-a subliniat de la bun început și de fiecare dată în articolele cu care a acoperit acest subiect: planul de a împiedica parlamentari ai opoziției să zboare spre București în ziua moțiunii de cenzură fost pus la cale într-o discuție în cadru restrâns, la care au participat câțiva lideri PSD.

Sunt detalii de care este greu de crezut că procurorii anticorupție nu se vor arăta interesați în viitorul imediat, mai ales că au ocazia să îl audieze și pe ministrul Cuc.

O paralelă cu „10 august”

Din acest punct de vedere, speța „Tarom-PSD” tinde să semene tot mai mult cu speța „10 august”.

După intervenția brutală a Jandarmeriei la mitingul diasporei din 10 august 2018, soldată cu numeroși răniți și imagini care nu mai necesitau comentarii, un lucru care s-a cerut din start a fi elucidat a fost cel al lanțului informal de comandă.

Mai ales că la acea dată, la București, funcționa un cabinet condus de un premier-marionetă, amprenta decisivă a liderului PSD, Liviu Dragnea, asupra guvernării nemaifiind un secret. Iar MAI nu făcea excepție, mai ales că relația ministrului Carmen Dan cu premierul de facto, Dragnea, era și ea una specială.

Liderii PSD, șefii Jandarmeriei și ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, au depus eforturi consistente pentru a atenua efectele politicie și penale ale intervenției forțelor de ordine împotriva populației pașnice.

Pe acest fundal, în spațiul public au curs în cascadă întrebări legate de influențele din afara MAI și a Jandarmeriei asupra strategiei și tacticilor folosite de forțele de ordine pentru reprimarea mitingului diasporei Piața Victoriei.

E un dosar de pe care ceața nu s-a ridicat nici la un an și aproape jumătate distanță, ca atare întrebările, inevitabil, persistă.

Ce se știe până acum. Evoluția scandalului

Foto: INQUAM/Octav Ganea

8 COMENTARII

  1. http://www.caa.ro/pages/lista-persoanelor-cu-functii-de-conducere
    http://mt.ro/web14/strategia-in-transporturi/privatizare-si-management/guvernanta-corporativa/scrisori-de-asteptari
    Noii membrii ai Consiliului de administrație care vor fi selectați vor avea durata contractelor de mandat până la finalizarea contractelor de mandat a repezentanților Ministerului transporturilor și a Ministerului Finanțelor Publice, respectiv până la data de 12.11.2019.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Grosu
    https://www.zf.ro/eveniment/sorin-encutescu-eliberat-din-functia-de-secretar-de-stat-la-ministerul-economiei-14872939

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here