New York Times laudă apa de izvor de la Homorod: Aceasta nu este apă obișnuită!

Cotidianul american New York Times laudă apa de izvor din România, într-un material amplu publicat joi, relatează Ziare.com.

Într-o dimineață, în mica stațiune montană transilvăneană Băile Homorod, din România, mai mulți turiști și locuitori s-au strâns sub umbra unui baldachin din lemn în apropierea a trei pâraie de apă de izvor pentru a umple, pe rând, câteva sticle goale.

Aceasta nu este apă obișnuită…

Apa curge din munții din apropiere și se revarsă în izvoarele de aici. În cel mai bun caz, este rece, limpede și înțepătoare, cu un gust bogat de minerale. În cel mai rău caz, poate avea un miros neplăcut și poate avea culoarea chihlimbarului închis.

Cu toate acestea, localnicii jură că apa are proprietăți curative„, scriu jurnaliștii americani în deschiderea reportajului despre țara noastră.

De altfel, ei au stat de vorbă cu câțiva români care au venit în această zonă exact pentru proprietățile miraculoase ale apei minerale.

Balint Vencel, în vârstă de 36 de ani, un vizitator frecvent al stațiunii, spune că apa de izvor îl ajută la problemele pe care le are cu rinichii.

Am fost la doctori, dar nu m-au ajutat. De când beau această apă, nu mai am dureri la rinichi„, a declarat el pentru New York Times.

Apa minerală este adânc înrădăcinată în cultura și mitologia locală. Este băutura preferată a românilor și poate fi observată pe multe panouri publicitare sau în reclame la televizor, potrivit sursei citate.

Apa face parte și din multe tradiții și obiceiuri antice: în lunea de după Paște, în unele sate, tinerii vizitează fetele pentru a le uda cu apă rece ca gheață-o tradiție care promite să păstreze vii tinerețea și fertilitatea.

Într-un alt sat, localnicii vorbesc despre două izvoare cu apă sărată: unul vindecă arsurile la stomac, celălalt le provoacă. În prezent, izvoarele mai populare sunt promovate pentru compoziția chimică a apei care poate trata diverse afecțiuni.

Pentru locuitorii din comunitățile sărace și izolate, aceste izvoare montane sunt un lux. Mulți beau această apă în loc de apa de la robinet„, mai notează cotidianul.

Dar nu este cazul doar pentru satele sărace.

Avem tendința de a folosi apa de izvor. Cea de la robinet este atât de dură încât înfundă tot timpul aparatul de cafea„, a mai spus o localnică pentru NYT.

Apa de izvor este apreciată și de turiștii străini care fie se opresc să savureze un pahar cu apă rece în drum, fie își umplu sticlele pe care le iau cu ei acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here