New York Times: Părintele programului nuclear iranian, ucis de Israel. Criza poate afecta planurile administrației Biden

Un oficial american – plus două surse din serviciile de informații – au declarat, pentru New York Times, că Israelul se află în spatele asasinării omului de știință iranian, Mohsen Fakhrizadeh. Nu era clar cât de mult fuseseră la curent Statele Unite cu operațiunea, dar cele două națiuni sunt cei mai apropiați aliați și au făcut constant schimb de informații referitoare la Iran, mai notează publicația americană. NYT notează, în context că Iranul este considerat de către Israel cea mai puternică amenințare.

Oficialii iranieni, care au susținut întotdeauna că ambițiile lor nucleare sunt în scopuri pașnice, nu militare, și-au exprimat furia și au jurat răzbunare pentru asasinat, numindu-l act terorism.

Casa Albă, C.I.A. și partea israeliană au refuzat să comenteze, mari scrie New York Times. Nici echipa de tranziție a lui Joe Biden nu a ieșit imediat cu un comentariu.

Publicația consideră că asasinarea lui Fakhrizadeh, la doar 10 luni după ce SUA l-au ucis pe liderul trupelor de securitate iraniene, ar putea complica foarte mult planurile președintelui ales, Joseph R. Biden Jr., de a reactiva acordul nuclear semnat în 2015.

Acordul a dus la restrângerea activităților nucleare ale Iranului, însă a fost denunțat de administrația Trump.

Fakhrizadeh a fost calificat de premierul israelian Benjamin Netanyahu drept părintele programului iranian de înarmare nucleară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here