Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Moderna, 94,5% eficiență

După Pfizer și BioNTech, și compania americană Moderna vine cu o veste bună. Reprezentanții producătorului farmaceutic au anunțat luni că vaccinul anti-COVID pe care îl dezvoltă a înregistrat o eficiență în proporție de 94,5%, potrivit analizelor timpurii, transmite The New York Times.

Cercetătorii au spus că rezultatele au fost mai bune decât îndrăzniseră să-și imagineze. Dar vaccinul nu va fi disponibil pe scară largă până în primăvară.

Moderna este a doua companie care a raportat un succes în datele preliminare, oferind un licăr speranță în combaterea pandemiei.

În studiul Moderna, 95 de persoane au contractat coronavirusul. Cinci au fost vaccinate, iar 90 care au primit vaccinuri placebo cu apă sărată. Statistic, diferența dintre cele două grupuri a fost foarte semnificativă. Și din cele 95 de cazuri, 11 au fost severe – toate din grupul placebo.

Rezultatele au fost analizate de un comitet independent de monitorizare a siguranței datelor, desemnat Institutul Național de Sănătate din SUA.  

Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, și-a dezvoltat vaccinul în colaborare cu cercetători de la Centrul de Cercetare a Vaccinurilor, care face parte din Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase.

Dr. Anthony Fauci, directorul institutului, a declarat: „Spuneam că voi fi mulțumit cu un vaccin cu eficiență de 75%. Sigur că-mi doream să văd o eficiență la 90-95%, dar nu mă așteptam la asta. Anticipam că vom fi buni, dar 94,5% este foarte impresionant!”

Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, a menționat într-o declarație de presă că rezultatele au oferit „prima validare clinică conform căreia vaccinul nostru poate preveni boala Covid-19, inclusiv forma severă a bolii.”

Pfizer și Moderna au anunțat fiecare descoperirile în comunicate de presă, nu însă și în revistele științifice evaluate de experți, iar companiile nu au dezvăluit încă informațiile detaliate care ar permite specialiștilor externi succesele raportate. Prin urmare, rezultatele nu pot fi considerate concludente. Studiile continuă, iar cifrele privind eficacitatea se pot schimba.

Grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunţat săptămâna trecută că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei Covid-19, un anunţ care a provocat creşteri semnificative pe bursele mondiale.

Moderna a anunţat la finalul lunii octombrie că discută cu iniţiativa COVAX, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o propunere de preţuri pe mai multe nivele pentru vaccinul potenţial, care în prezent poartă denumirea de mRNA-1273.

Compania americană a încheiat deja acorduri pentru livrări în America de Nord, Orientul Mijlociu şi alte regiuni ale lumii.

Vaccinul Moderna, care este dezvoltat cu ajutorul Institutului Naţional pentru Sănătate, conţine material genetic numit mesager ARN sau ARNm, pe care oamenii de ştiinţă speră că determină sistemul imunitar să combată virusul.

La ora actuală, alte zece companii desfășoară, de asemenea, studii de fază 3 într-o cursă globală de producere a unui vaccin, inclusiv Australia, Marea Britanie, China, India și Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here