Muzeul Newseum, amplasat între Casa Albă şi Capitoliu, a amintit cu mândrie timp de peste 10 ani de importanţa presei într-o democraţie. Închiderea sa, la sfârşitul acestui an, este simbolică pentru un sector al media afectat de dificultăţi financiare şi atacuri ale politicienilor, relatează AFP.

Cunoscută pentru colecţia sa de publicaţii de informaţii din întreaga lume şi pentru expoziţiile sale asupra unor evenimente precum cele de la 11 septembrie 2001 sau căderea Zidului Berlinului, instituţia a anunţat la începutul anului 2019 că îşi va vinde clădirea imensă. Situată pe faimoasa Pennsylvania Avenue din Washington, clădirea a fost cedată pentru suma de 372,5 milioane de dolari Universităţii Johns Hopkins, scrie Agerpres.

Freedom Forum, o asociaţie nonprofit creată de fondatorul cotidianului naţional USA Today şi care conduce Newseum, a anunţat că îşi va continua misiunea de educare a publicului. Fără a preciza dacă muzeul va găsi o nouă clădire care să-i găzduiască întreaga colecţie.

Viitorul Newseum este în prezent incert„, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Sonya Gavankar. ”Ne va lua cel puţin şase luni pentru a dezinstala expoziţiile şi arhivele. După ce această etapă va fi încheiată, vom vedea ce ne rezervă viitorul’‘, a adăugat ea.

Primul Newseum s-a deschis în 1997 în Arlington, apoi a fost mutat în 2008 în inima istorică a capitalei americane.

În ciuda celor 10 milioane de vizitatori care i-au trecut pragul în două decenii, acest muzeu al jurnalismului, cu expoziţii educaţionale menite să se adreseze unui public cât mai larg, nu a supravieţuit crizei media.

Mii de publicaţii americane s-au închis în ultimii ani din cauza lipsei de finanţare şi a revoluţiei digitale.

De asemenea, accesul în Newseum se face pe bază de bilet, în timp ce muzeele importante din capitala federală sunt gratuite, notează AFP.

Libertatea presei

Potrivit Pew Research Center, un institut independent, numărul jurnaliştilor a scăzut cu un sfert de-a lungul deceniului. Declinul resurselor a fost conjugat cu o erodare a încrederii în mass-media.

Potrivit unui sondaj al Institutului Gallup publicat în septembrie, doar 40% dintre americani au încredere ”mare” sau ”corectă” în ziare, televiziune sau radio. În anii ’70, aceasta era de peste 70%.

Media au găsit în Donald Trump un adversar redutabil, care a mers până la a le numi ”duşmanul poporului”. Urmând această direcţie, numeroşi lideri din întreaga lume au folosit acest discurs pentru a încerca să convingă electoratul de faptele greşite ale presei, notează AFP.

În acest climat nefast, Newseum a căutat să apere cele cinci libertăţi prevăzute în primul amendament al Constituţiei Statelor Unite: libertatea religioasă, de exprimare şi a presei, dreptul la adunare paşnică şi de a adresa o petiţie Guvernului. O misiune ce a sensibilizat vizitatorii, atraşi din toate colţurile Statelor Unite şi ale lumii de notorietatea muzeului.

Cathy Cawley, locuitoare din Ashland, la marginea Washington, a declarat pentru AFP că doreşte să viziteze muzeul pentru a doua oară, în special pentru expoziţia care aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul serviciului. ”M-a făcut să conştientizez importanţa libertăţii presei”, a spus ea.

Julia Greenwald, profesoară de engleză la o şcoală din capitala americană, a ţinut la rândul său să le prezinte muzeul tinerilor ei elevi. „Este trist că se închide„, a declarat ea. „Este unul dintre cele mai frumoase muzee din Washington„, unde se află aproape 70 de astfel de instituţii, a estimat ea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here