Newsweek: Iranul vrea să doteze Siria cu un sistem de apărare antiaeriană

Iranul este pe cale să trimită material şi personal în Siria, care să instaleze o vastă reţea de apărarea antiaeriană în această ţară devastată de război, un proiect pe care Israelul depune eforturi să-l contracareze prin bombardamente repetate, potrivit unei surse din spionaj dintr-o ţară aliată Statelor Unite, dezvăluie revista americană Newsweek, potrivit News.ro.

Israelul a efectuat, de la începutul Războiului din Siria, în 2011, sute de atacuri aeriene în această ţară, ţintind în principal forţe proiraniene şi poziţii ale armatei siriene.

El vede cu ochi foarte răi influenţa militară tot mai mare a Iranului la uşa sa.

Tsahal (armata israeliană) a ţintit în ultimele luni aeroporturile siriene de la Alep şi Damas.

Iranul ”acţionează în vederea desfăşurării unui sistem de apărare antiaeriană în Siria, în valoare de zeci de milioane de dolari –  care să-i servească interesele”, cu scopul de a lupta împotriva acestor bombardamente israeliene, declară Newsweek, sub protecţia anonimatului, această sursă.

Acest sistem şi sistemul de radar sirian, pe care iranienii l-au îmbunătăţit, ar putea fi folosite atât de către armata siriană, cât şi de către forţe proiraniene prezente pe teritoriul sirian.

Potrivit sursei citate, Iranul a transferat în Siria rachete sol-aer de tip Sayyad 4B, un model dezvăluit în noiembrie, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri şi cu o rază radar de 450 de kilometri, care funcţionează împreună cu sistemul de rachetă sol-aer de tip Bavar-373.

Israelul şi-a intensificat atacurile în Siria – cu scopul de a împiedica implementarea acestui sistem antiaerian -, ţintind depozite de material militar.

Această sursă din spionaj evocă şapte atacuri aeriene, inclusiv la Palmira şi Tartus, în octombrie 2021, la Latakia, în decembrie 2021, la Damasc, în martie 2022 şi la Homs, în noiembrie şi decembrie 2022.

Potrivit aceleiaşi surse, însărcinat cu desfăşurarea acestui sistem iranian era colonelul Davoud Jafari, un membru al Forţelor Aeropurtate din cadrul Gardienilor Revoluţiei.

Acest ofiţer a fost asasinat în noiembrie, în apropiere de Damasc, într-un atac cu o bombă artizanală.

Israelul a atribuit acest asasinat Israelului.

„Preotul-bombardier”, ucis în Herson. Până la frontul din Ucraina, mai binecuvântase trupele ruse de agresiune în Siria și Abhazia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here