Nicolae Ciucă: Tariful la pompă va scădea cu 50 de bani/litru. Iohannis: Premierul m-a asigurat că suma poate fi suportată de buget

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei, transmite News.ro.

”Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă”, a spus premierul.

Ciucă a arătat: ”În sprijinul parteneriatului între societatea civilă şi Guvern, între guvern şi populaţie precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost de asemenea adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră, Am spus că e o măsură care se aplică şi în alte ţări, vorbim de Spania şi Franţa”.

Premierul a mai spus că ”jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori şi ministerele de resort”.

”Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare, pentru această perioadă, va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

El a ţinut să menţioneze că această măsură este parte a pachetului de protejare a cetăţenilor şi a firmelor şi urmăreşte diminuarea efectelor creşterii inflaţiei şi a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm”.

Şeful Executivului a afirmat că, la finalul acestei perioade, vor analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri.

”Avem de asemenea la îndemână un instrument util, mă refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Prin acestea vom asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor, împotriva creşterilor nejustificate a preţurilor. Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii, respectiv 88 de miliarde de lei”, a arătat Ciucă.

Premierul a mai anunţat că Guvernul va intensifica eforturile pentru a absorbi banii din fonduri europene, atât prin cadrul multianual cât şi prin PNRR.

PSD a transmis, la scurt timp după anunţul premierului Nicolae Ciucă privind compensarea cu 50 de bani a preţului la combustibili, că respectă decizia şefului Executivului, însă alternativa PSD ar fi fost mai bună. Social-democraţii anunţă că dacă operatorii vor creşte în continuare preţurile, PSD va reveni în coaliţie cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat după participarea la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, joi la Bruxelles, despre măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru, că premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că sunt bani la bugetul de stat prin care să fie susţinută o astfel de măsură. Şeful statului a adăugat că guvernele nu pot scădea accizele din cauza normelor europene existente, chestionat dacă ar fi fost preferabilă măsura reducerii accizelor. „Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii”, a mai spus Iohannis, relatează News.ro.

Premierul Ciucă carburantul, cum comentati anuntul şi de ce credeti ca ar fi preferabilă unei reduceri a accizelor?

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul. Am discutat ieri cu premierul. Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre măsura luată joi de Guvern de a compensa preţul carburanţilor cu 0,5 lei per litru la alimentarea la pompă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

USR spune că decizia Guvernului privind compensarea de 0,5 lei/litru la benzină este ”o nouă bătaie de joc a actualei coaliţii”, şi că, în loc să adopte propunerea USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL a decis să vină cu cea mai proastă soluţie. ”Din nou, prea puţin şi prea târziu, propunerea USR de scădere a TVA-ului de la 19% la 5% ar fi redus preţul la pompă cu peste 1 leu pentru motorină şi benzină”, spun cei de la USR, potrivit News.ro.

”În loc să adopte propunerea USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL a decis să vină cu cea mai proastă soluţie: compensarea cu 50 de bani pe litru la carburanţi. Din nou, prea puţin şi prea târziu. Propunerea USR de scădere a TVA-ului de la 19% la 5% ar fi redus preţul la pompă cu peste 1 leu pentru motorină şi benzină.  În plus, măsura Guvernului Ciucă este gândită doar pentru trei luni, deşi preţurile cresc constant de la lună la lună. Doar în ultima lună, preţul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6.1%. Adică plătim azi cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină faţă de luna trecută”, se arată în comunicatul USR.
Potrivit celor de la USR, ”ceea ce face guvernul Ciucă este să aleagă o pseudo-soluţie care nu ajută pe nimeni”.
”Este de sublinat aici ipocrizia PSD care, deşi afirmă clar că premierul a luat o decizie greşită, nu mişcă un deget pentru a îndrepta situaţia în folosul oamenilor”, se mai arată în comunicat.
„Este şocantă încăpăţânarea PSD-PNL de a lua măsuri proaste pentru a răspunde unor probleme reale. Practic, statul va da doar jumătate din cât a încasat suplimentar din TVA-ul la carburanţi de la începutul anului, prin mecanisme complicate. În acelaşi timp, vorbim de o sumă fixă: 0,5 lei/litru. Dacă preţul creşte în continuare, această reducere se diminuează ca pondere în preţul final şi oamenii vor simţi din ce în ce mai puţin în buzunare reducerea aceasta”, a declarat deputata USR Cristina Prună.
Potrivit USR, cu măsura USR, reducerea s-ar menţine procentual şi dacă preţul va mai creşte în viitor.
”Spre exemplu, dacă la preţul de 9,18 lei/litrul de motorină reducerea de TVA duce la o economie de 1,08 lei/litru, la un preţ de 10 lei/litrul de motorină, reducerea ar fi de 1,18 lei/litru. Pe când, o compensare fixă de 50 de bani nu ţine cont de evoluţia viitoare a preţurilor”, mai spune USR.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here