Nicușor Dan: PMB are datorii cam cât a costat metroul din Drumul Taberei. Aici ne-au adus floricelele, târgurile, companiile municipale

Foto: INQUAM/George Călin

Nicuşor Dan a declarat că datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt de 2,5 miliarde de lei, iar suma înseamnă aproximativ cât a costat realizarea metroului din Drumul Taberei, transmite News.ro.

El a adăugat că sunt blocate, din luna august a anului trecut, conturile PMB, motiv pentru care, de exemplu, nu pot continua lucrările pentru Prelungirea Ghencea. Primarul general a solicitat sprijinul Guvernului, însă a precizat că Primăria nu va cere mai mulţi bani decât alte administraţii locale atunci când va fi realizat proiectul de buget pentru acest an, iar PMB va ieşi cu un proiect de buget în jurul datei de 1 februarie.

„Bucureşiul va deveni un oraş de care vom fi cu toţii mândri. Primăria Capitalei este din acest moment partenerul acestor uriaşe potenţialităţi pe care bucureştenii le au. La preluarea mandatului am spus că priorităţile mele pentru lunile noiembrie, decembrie, vor fi criza sanitară şi criza termoficării. Pe ianuarie avem o criză pe deşeuri şi prioritatea pe luna ianuarie e elaborarea bugetului pentru anul acesta şi investiţiile pentru anii următori. În februarie vom începe să operaţionalizăm marile lucrări pe care le aşteaptă bucureştenii în special în zona trafic, infrastructură şi termoficare”, a afirmat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul PMB.

El a mai solicitat eşalonarea datoriei la ANAF, prin STB, iar plafonul de îndatorare să fie ridicat.

„Încep cu zona financiară. Datoriile curente ale PMB sunt 2,5 miliarde lei şi vreau să exemplific ce înseamnă. 2,5 miliarde lei înseamnă aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei, cât costă podul de la Brăila pe Dunăre. Toţi banii aceştia ar trebui să îi plătim acum. Aici ne-au adus floricelele şi târgurile şi companiile municipale. Conturile PMB sunt blocate din luna august. Acesta e  motivul pentru care nu putem începe să plătim nicio lucrare de investiţie. Nu putem să continuăm lucrările pe prelungirea Ghencea până când nu vom debloca această situaţie financiară. Şi soluţia e una singură. Avem nevoie de sprijinul Guvernului. Nu cerem bani, nu cerem din bugetul de stat mai mulţi bani decât iau alte autorităţi locale. Cerem datoria la ANAF prin STB să ne fie eşalonată şi cerem să ne fie ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca investiţiile să fie finanţate exclusiv din fonduri europene din 2021. Asta e soluţia şi am speranţa că o să o avem la sfârşitul lui ianuarie”, a completat Dan. 

Edilul general a mai spus că o dezbatere publică asupra bugetului PMB pe 2021 va avea loc săptămâna viitoare, la care vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale. PMB va ieşi cu un proiect de buget în jurul datei de 1 februarie, a mai precizat Nicuşor Dan.

„În ceea ce priveşte bugetul pe 2021, aşa cum legea ne obligă, vom face o reală dezbatere publică asupra bugetului. Începând de săptămâna viitoare vom discuta cu directorii din Primărie şi instituţiile de subordine despre aşteptările pe care le au. La aceste discuţii vor fi invitate ONG-urile. Săptămână următoare vom avea o discuţie separată pe partea de investiţii, pentru că nu a fost clar cine de ce se ocupă. De exemplu anveloparea blocurilor şi competenţa pe sectoare. În jurul datei de 1 februarie, când e aşteptat să vină şi bugetul naţional, vom ieşi cu un proiect de buget. Chestiunea companiile municipale au fost un dezastru pentru Primăria Capitalei. Nu mai spun de companiile care urmau să aducă mai mulţi bani, compania imobiliară şi de parking, care urmau să aducă mai mulţi bani şi nu au adus de loc. Reafirm voinţa de a desfiinţa aceste companii municipale şi a mea şi a CGMB. În acest week-end se finalizează negocierile şi vor fi propuşi oameni în consiliile municipale. Există o şedinţă azi la 15.30 şi o să particip. Din nou există întregul suport al Executivului pentru desfiinţarea companiilor”, a conchis primarul general.

2 COMENTARII

  1. De ce nu e arestată curva de pe centură ?..normal într-un stat de drept această creatură trebuia să fie un pușcărie demult!!,.cu ce na încălzește pe mine că sunt atâtea datorii??…măcar să fi fost un exemplu pentru toți….arestarea tuturor acelora care au adus capitala la dezastru total…. d-le primar general trimiteți-i în judecată pe toți hoții din primărie ,măcar atât să ne alegem dacă tot n-avem căldură și apă caldă….
    Situația e cam la fel peste tot în țară,uite de exemplu la Brașov noul primar a păstrat până și purtătorul de cuvânt al infractorului scripcaru..unul toarcea,o hoț,interlop , mâna dreaptă a vechiului primar!!…parte a furtului întrei procese de corupție …la Timișoara la fel ,la Constanța,la Ploiesti ,la Câmpina…peste tot noii primari nu se pot debarasa de clanurile mafiote din primării….curaj domnilor ,faceți curățenie urgent până nu e prea târziu , că altfel va vor schimba ei …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here