„Niște diavoli totali!” De ce și-a ieșit din minți Soloviov, cel mai năvalnic propagandist al lui Putin

Sursa: The Insider

Cea mai recentă rundă de sancțiuni americane împotriva Rusiei a aterizat dur, cu o reacție net diferită din partea propagandiștilor de top ai Kremlinului. În trecut, susținătorii voioși ai invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina își băteau joc de metodele occidentale menite să pedepsească Rusia pentru masacrele sale fără noimă. Acum nu mai râd, scrie într-o analiză CEPA Julia Davis, expertă în propaganda rusă.

Prezentatorul bombastic al televiziunii de stat, zelosul propagandist Vladimir Soloviov a părut mai furios decât de obicei în urma deciziei din 12 iunie a Departamentului Trezoreriei SUA.

În timpul emisiunii sale de dimineață, Full Contact, gazda a declarat: „Desigur, este interesant că ieri, de Ziua Rusiei, americanii au impus un alt set de sancțiuni. Dacă până acum nu am folosit termenul ”sancțiuni din iad”, poate că este timpul să o facem acum, de fiecare dată când vorbim despre asta, nu pentru că aceste sancțiuni sunt atât de grele, ci pentru că cei care le impun sunt niște diavoli totali! Ei sunt iadul!” Soloviov a criticat Banca Centrală a Rusiei, susținând că aceasta nu a fost pregătită corespunzător pentru asaltul ultimelor restricții occidentale.

Revenit în emisie pentru emisiunea sa „Seara cu Vladimir Soloviov”, starea de spirit a gazdei nu s-a îmbunătățit. Suspinând și privind în jos, Soloviov a spus: „Țara noastră este înconjurată de dușmani… Nu ne permitem luxul de-a ne relaxa. Înțelegem că ne confruntăm cu un inamic sistematic. Nu ar trebui să credem niciuna dintre asigurările lor. Tatăl lor este Satana, motiv pentru care minciuna este arma lor”.

Soloviov a explicat motivul consternării sale: „Aceste sancțiuni pe care le-au impus ieri sunt grave… Un război este în curs de desfășurare, iar ei luptă împotriva noastră într-un mod foarte serios”. Soloviov a opinat că Rusia ar trebui să fie capabilă să producă ceea ce are nevoie, în loc să se bazeze pe importuri – fie pe ascuns, fie în mod deschis. Apoi s-a contrazis oarecum, presupunând că aceste capacități sunt puține sau inexistente în multe domenii-cheie.

„Fractură pentru fractură”

Acest lucru, precum și starea de fapt a economiei rusești, explică probabil tiradele sale. Noile măsuri radicale ale SUA au vizat Bursa de la Moscova, principala platformă de tranzacționare financiară din Rusia, ca fiind cea care îi ajută pe ruși să „profite de pe urma mașinăriei de război a Kremlinului”. A extins riscul de sancțiuni secundare pentru orice instituție financiară străină care face afaceri cu complexul militar-industrial al Moscovei. Acest lucru a forțat Bursa de la Moscova să oprească tranzacțiile în dolari și euro.

Acțiunile s-au prăbușit inițial, dar ulterior și-au revenit. Economiștii ruși au avertizat că noile limitări vor avea un impact semnificativ asupra costului de desfășurare a afacerilor pentru economia Rusiei, provocând o agravare a inflației.

Kremlinul este conștient de impactul pe care mașinăria de război a Rusiei îl are asupra economiei suferinde a țării, ceea ce a determinat creșteri de taxe care au fost promovate cu entuziasm de către mesagerii lui Putin cu mult înainte de adoptarea lor normativă. Ministrul de finanțe, Anton Siluanov, a susținut că rușii înșiși au cerut o creștere a impozitelor. Ca de obicei, propagandiștii au fost însărcinați cu pregătirea terenului pentru măsurile nepopulare avute în vedere de guvern.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a cerut rușilor să riposteze la ultimele sancțiuni americane, zicându-le să provoace „daune maxime” societăților și infrastructurii occidentale. Citând versete biblice din Leviticul, Medvedev a cerut răzbunare, exclamând: „Fractură pentru fractură, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte!”

Ce se află în spatele retoricii nucleare

Exact la momentul potrivit, un alt miting care cerea lovituri nucleare împotriva Washingtonului a defilat pe străzile Moscovei. Este ușor de concluzionat că aceste proteste sunt lipsite de autenticitate, deoarece, spre deosebire de demonstrațiile adevărate, aceste marșuri recurente ale entuziaștilor nucleari nu sunt niciodată întrerupte de autorități.

De asemenea, retorica nucleară a celor mai populari purtători de stindard se potrivește perfect cu agenda Kremlinului de-a teroriza Occidentul pentru a-l descuraja din oferirea de ajutor Ucrainei și din impunerea de costuri suplimentare Rusiei. De asemenea, servește și în a-l prezenta pe Putin ca pe-un lider rezonabil, prin comparație cu propagandiștii dereglați de la televiziunea de stat care cer lovituri nucleare.

În cadrul emisiunii „Seara cu Vladimir Soloviov”, politologul Dmitri Kulikov a exclamat: „Pentru noi, acesta este un moment de o claritate absolută. Au venit să ne ucidă și să ne jefuiască! Încă o dată, lumea occidentală a venit să ne ucidă și să ne jefuiască!”

El a prezis: „Conform planului lor, cei de pe teritoriul nostru care vor supraviețui, vor fi forțați de foame să meargă să lupte împotriva Chinei pentru o bucată de pâine!”

În aceste zile greu încercate, propagandiștii televiziunii de stat se consolează cu gândul la posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Derulând lista potențialilor săi consilieri în materie de politică externă, ei trag speranțe că majoritatea vor trata China – și nu Rusia – ca fiind cea mai mare amenințare la adresa Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here