Noaptea Cercetătorilor 2022 | Observaţii astronomice, ateliere interactive pentru copii, spectacole cu roboţi

Sursa: Facebook

Cercetătorii din consorţiul ReCoNnect invită vineri publicul să descopere lumea extraordinară a ştiinţei prin zeci de activităţi destinate minţilor curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022, anunță News.ro.

Anul acesta, evenimentul se desfăşoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi prezintă activităţi dintre cele mai diverse în 19 de locaţii din ţară, toate gravitând în jurul tematicii generale: „New science, trends and results”.

Evenimentul aduce zona de cercetare de excelenţă din România în faţa publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziţii pentru stimularea creativităţii, a gândirii critice, a curiozităţii. Intrarea este gratuită la toate activităţile propuse de partenerii din consorţiu. Institute de cercetare şi de învăţământ superior de prestigiu din România şi-au unit eforturile pentru a oferi o experienţă spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ şi distractiv.

La Bucureşti, Noaptea Cercetătorilor se va desfăşura vineri, între orele 16.00 – 22.00 în Parcul Izvor, Rondul Bicicliştilor. Programul include: observaţii astronomice, ateliere interactive pentru copii, spectacole cu roboţi, experimente cu ferofluide, senzori, plasme, azot lichid şi surse de energie verde, dar şi alte fenomene spectaculoase, incursiuni interactive în meseria unui geolog, a unui astronaut, a unui biolog sau chiar a unui spion.

La Măgurele, evenimentul se desfăşoară a doua zi, sâmbătă, 1 octombrie, între orele 14.00 – 21.00 în Piaţa Centrală a oraşului. Institutele de cercetare de pe platforma de la Măgurele trimit în piaţă cercetători care vor prezenta cele mai interesante trenduri în ştiinţă.

Concursuri deschise publicului larg, experimente live şi multe momente artistice aşteaptă publicul în Măgurele.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfăşoară anual în peste 300 de oraşe europene, iar în România, anul acesta, are loc în oraşe precum Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galaţi şi multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători şi va putea urmări experimente spectaculoase, demonstraţii live şi conferinţe fascinante despre ştiinţă.

Activităţile consorţiului ReCoNnect se vor desfăşura în Bucureşti şi alte 18 locaţii din mediul urban mare şi mediu (Baia Mare, Bistriţa, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focşani, Galaţi, Măgurele, Piteşti, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamţ, Timişoara) şi din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Ţinutul Buzăului, Geoparcului UNESCO Ţara Haţegului, Geoparcului Carpaterra şi Geoparcului Oltenia de sub Munte.

Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorţiu naţional din care fac parte Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acţiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon Europe. Evenimentele sunt finanţate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680.

Weekendurile pietonale „Străzi deschise” revin din septembrie în Bucureşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here