Noua ambasadoare SUA în România vrea ca românii să fie scutiți de vize pentru a intra în America / Susţinem un sistem şi un proces, nu politicieni individuali

Sursa: OSCE.org

Ambasadorul SUA la Bucureşti Kathleen Kavalec declară, întrebată dacă are o strategie pentru anul electoral astfel încât să nu fie acuzată de imixtiune, aşa cum s-a întâmplat cu unii dintre predecesorii săi, că SUA susţin o democraţie puternică şi sănătoasă în România, un sistem şi un proces, nu politicieni individuali, relatează News.ro.

”În primul rând, ceea ce susţinem este o democraţie puternică şi sănătoasă în România, iar asta implică concurenţă şi permisiunea ca oamenii să decidă liber cine sunt liderii lor. Aşadar, ceea ce susţinem este un sistem şi un proces, nu politicieni individuali”, a afirmat Kavalec, întrebată la Digi24 în legătură cu faptul că predecesorii săi, după Revoluţie, au fost acuzaţi constant că s-au amestecat în procesul electoral din ţara noastră şi dacă are o strategie pentru a nu fi învinuită de aceleaşi lucruri, dat fiind că 2024 este un an electoral plin.
Diplomatul a admis că oamenii pot încerca să învinuiască şi de multe ori o fac în social media.

”Nu ştiu dacă trebuie să răspundem la fiecare acuzaţie, dar cred că ceea ce vom face este să clarificăm că susţinem un proces democratic, că vom lucra cu guvernul ales şi că sperăm să vedem cetăţenii capabili să-şi exercite dreptul democratic de a vota”, a conchis Kathleen Kavalec.

Ambasadorul SUA a sosit la Bucureăti în 9 februarie, iar 14 aprilie şi-a prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni. Cu această ocazie ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a apreciat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral şi a confirmat obiectivul de a lucra cu autorităţile române pentru consolidarea acestuia. Totodată, oficialul american a transmis aprecierile SUA privind eforturile şi sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni.

„Văd toate condiţiile în vigoare pentru a progresa în această problemă, cât sunt aici, pe durata mandatului meu”

Noua ambasadoare SUA în România, Kathleen Kavalec, spune că este nerăbdătoare să lucreze cu oficialii români în privinţa ridicării vizelor pentru călătoriile în Statele Unite, o chestiune care este de mulţi ani pe agenda bilaterală, dar care nu a înregistrat progrese, din cauza unor condiţii tehnice, în special rata de respingere a vizelor, pe care România nu le îndeplineşte, transmite News.ro.

Kathleen Kavalec a declarat vineri, într-un interviu pentru Digi24, că vede posibilă includerea României în programul „Visa Waiver” pe durata mandatului său.

„Acesta este un subiect la care aştept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu oficialii români. De fapt, am început deja. Există o serie clară de paşi, conform legislaţiei noastre, care trebuie urmaţi pentru ca o ţară să adere la programul de scutire de vize, iar ţările sunt acceptate mereu. Aşa că aş fi încântată dacă s-ar putea întâmpla acest lucru, să intre şi România în program, în timpul mandatului meu”, a spus Kathleen Kavalec.

Mandatul unui ambasador american este, de regulă, de trei ani.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele ţări din UE care nu sunt incluse în Progamul Visa Wiver. Pentru ca o ţară să fie inclusă în acest program, care permite călătorii în Statele Unite fără obligaţia de a obţine în prealabil o viză de la autorităţile americane, trebuie îndeplinite o serie de criterii de natură tehnică.

„Sunt şi tipuri de acorduri administrative care trebuie semnate, la care vom lucra. Acestea includ aspecte legate de schimbul de informaţii, securitatea frontierelor, acele tipuri de acorduri care trebuie să fie aplicate, precum şi analizarea a ceea ce numim rata de refuz, ştiţi, numărul românilor cărora li se refuză vizele”, a arătat Kathleen Kavalec.

„Există un prag în legea americană, care spune că trebuie să fie sub un anumit număr. Şi cred că acesta este un lucru pe care îl putem aborda împreună cu guvernul român prin educaţie, ajutând oamenii să înţeleagă ce este necesar pentru o cerere de viză reuşită. Şi cred că văd toate condiţiile în vigoare pentru a progresa în această problemă, cât sunt aici, pe durata mandatului meu”, a declarat ambasadoarea SUA în România în interviul de la Digi24.

Pragul menţionat de diplomatul american este de 3 la sută, ceea ce înseamnă că aceasta trebuie să fie proporţia maximă de vize refuzate de SUA din totalul solicitărilor primite de-a lungul unui an fiscal din partea cetăţenilor români. Or, anul trecut această rată a fost de 17 la sută în cazul României, în creştere faţă de o medie de 10 la sută înregistrată în anii precedenţi.

România şi SUA lucrează deja de anul trecut la o campanie pentru eliminarea vizelor pentru românii care vor să ajungă în Statele Unite, iar această campanie se axează tocmai pe creşterea gradului de conştientizare a publicului, de informare a cetăţenilor care vor să obţină o viză pentru Statele Unite, astfel încât să ştie ce au de făcut pentru a nu le fi refuzată viza de SUA.

Kathaleen Kavalec, care a mai lucrat la Ambasada SUA în România în calitate de consilier cultural, la începutul anilor 2000, a fost propusă ambasador în România de preşedintele Joe Biden în iunie 2022 şi a primit confirmarea din partea Senatului american la sfârşitul anului trecut. Ea a venit la post la începutul acestei luni şi a avut deja întrevederi cu liderii din România.

Kathleen Kavalec: România este un model pentru alţi membri NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here