Noua Caledonie a respins, prin vot, independența față de Franța

Sursa: Twitter

Cetăţenii din Noua Caledonie au votat în majoritate împotriva independenţei faţă de Franţa la referendumul de duminică, însă într-un procent mai redus decât la consultarea din urmă cu doi ani, deşi prezenţa la vot a fost mult mai mare, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

După numărarea voturilor din toate cele 304 secţii de votare, rezultatele definitive arată că tabăra „nu” a obţinut 53.26% din sufragii.

Este al doilea referendum eşuat pentru susţinătorii independenţei acestui teritoriu francez de peste mări. Cu prilejul primului referendum din 4 noiembrie 2018, tabăra „nu” a câştigat cu 56,7% din voturi, iar „da” a avut 43,3% din opţiuni.

Distanţa dintre cele două tabere s-a redus la acest referendum, la care participarea a fost estimată la aproape 86%.

ORA 15.10 Noua Caledonie: Vot la limită împotriva independenţei faţă de Franţa (rezultate parţiale)

Cetăţenii din Noua Caledonie par să fi votat în majoritate împotriva independenţei faţă de Franţa la referendumul de duminică, după aproape 170 de ani de dominaţie colonială, relatează Reuters şi AFP.

Cu voturile numărate în 249 din cele 304 secţii de votare, rezultatele parţiale arată că tabăra „nu” este în frunte cu 54,8% din sufragii, iar avansul este în creştere pe măsură ce vin rezultatele din capitala Noumea, în mod tradiţional pro-Franţa, potrivit Reuters.

Potrivit France Presse, care citează Înaltul comisariat, votul pentru „nu” este de 53,5%, după numărarea a 70% din voturi.

Dacă votul împotrivă este confirmat, ar fi al doilea referendum eşuat pentru susţinătorii independenţei acestui teritoriu francez de peste mări. Cu prilejul primului referendum din 4 noiembrie 2018, tabăra „nu” a câştigat cu 56,7% din voturi, iar „da” a avut 43,3% din opţiuni. Distanţa dintre cele două tabere s-a redus la acest referendum, unde participarea a fost estimată la aproape 86%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here