Noua Strategie de Apărare a Țării: Contrabanda și evaziunea fiscală, considerate amenințări pentru securitatea națională

Contrabanda a fost introdusă pentru prima oară în noua Strategie Națională de Apărare a Țării elaborată pe următorii patru ani, fiind considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, alături de alte infracţiuni care până acum nu apăreau în document, precum evaziunea fiscală, spălarea de bani şi contrafacerea mărfurilor.

Dacă (contrabanda – n.r.) nu ar fi fost inclusă în Strategie, care este singurul document care ajunge la Parlament pe subiectul amenințărilor și riscurilor de securitate națională, deci dacă nu ar fi fost inclusă, probabil că, la un moment dat, s-ar fi ridicat întrebarea de ce se consumă resurse, care sunt întotdeauna semnificative? E o simplă infracţiune și atunci categoric nu are caracter militar, nu trimitem armata după un infractor”, a explicat pentru Digi24 Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională.

Practic, pentru prima dată contrabanda, o infracțiune care prejudiciază grav bugetul țării de ani de zile, este calificată drept o amenințare la adresa securității naționale.

Cea mai frecventă marfă de contrabandă în România sunt țigările. Piaţa neagră cu tutun de contrabandă pare într-o uşoară scădere, dar cu toate acestea, volumul capturilor este impresionant – anul trecut s-a confiscat marfă de 16 milioane de euro.

Granița de nord a României este locul pe unde sunt introduse în ţară cele mai multe ţigări de contrabandă.

Un container cu ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru traficanţi şi pierderi pentru bugetul de stat. Preţul ţigărilor în ţările vecine (Ucraina, Moldova) este şi de 4 ori mai mic decât la noi, astfel că fenomenul pare greu de oprit.

România a încasat în 2019 cei mai mulți bani din taxarea țigărilor, pentru că piața a neagră a scăzut pentru prima dată sub 14% în ultimii șase ani. Chiar și așa, capturile de anul trecut se ridică la peste 78 de milioane de lei.

Ţara noastră gestionează 2.000 de kilometri de graniţă externă UE.

ANAF spune într-un răspuns pentru Digi24 că are doar un singur scanner în vama Constanţa-Sud Agigea pentru a depista marfa de contrabandă: un aparat vechi, cumpărat în 2005. Scannerele cumpărate din bani europeni pentru a combate fenomenul stau şi acum nefolosite, iar poliţiştii de frontieră se bazează pe ponturi pentru a-i putea prinde pe traficanţi.

De curând, în portul Constanța Sud – Agigea, polițiștii care au mers la pont au descoperit într-un container care venea din Emiratele Arabe peste 412.00 pachete de țigări, camuflate în mobilier de plastic. Marfa, trimisă din Emiratele Arabe Unite, valora peste 1 milion de euro. 

ANAF mai spune că anul trecut au fost cumpărate şi şase sisteme mobile de scanare cu raze X. Aparatele sunt folosite pe teren în cadrul acţiunilor de supraveghere şi control în Iaşi, Cluj. Timişoara, Craiova şi Galaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here