Noul ministru al Educației de la Chișinău, declarații antiromânești și adept al moldovenismului

Noul ministru al Educației de la Chișinău, propulsat în această funcție direct din calitatea de consilier al lui Igor Dodon, s-a făcut remarcat în trecut prin declarațiile anti-românești. De asemenea, ca și fostul lui șef Dodon, promovează moldovenismul, acea teorie creată în timpul lui Stalin care spune că moldovenii sunt un popor slav, distinct de cel român. Această teorie a fost justificarea pentru anexarea Basarabiei și pentru toată represiunea comisă de sovietici în teritoriul dintre Prut și Nistru.

În ianuarie 2017, Corneliu Popovici, consilier al lui Igor Dodon, spunea că „înlocuirea sintagmei «limba moldovenească» în textul Constituției cu «limba română» este o manevră politică a unor partide obscure”. Totodată acesta spunea că anume această procedură „va duce la destabilizarea Moldovei, a societății”.

În februarie 2018, Popovici spunea că „proiectul unionismului a fost gândit în Moldova de către acele forțe politice care și-au demonstrat incapacitatea de guvernare în ultimii nouă ani”. Acesta adăuga că satele și orașele care semnează declarații de unire cu România, anume primarii, „cad sub incidența Codului Penal”.

Tot Popovici spunea că declarațiile unioniste au „un potențial înalt de destabilizare a situației”, a scris diez.md.

Popovici spunea că în urma evenimentelor din 1918, Basarabia a fost ocupată de România.

„După revoluția din Rusia a început un haos. Ca urmare, în acest vacuum de putere s-a produs această intervenție a armatei române, care a început, în ianuarie 1918, sub pretextul de a-și proteja anumite depozite care se aflau în aceste regiuni. Dar, în acest vacuum de putere, când Sfatul Țării nu putea să controleze situația, s-a produs un proces de anexare teritorială și de lichidare a Republicii Democratice Moldovenești. Votarea în Sfatul Țării s-a produs în condiții specifice, când Chișinăul era ocupat de Armata română, clădirea era înconjurată de armată, în interior erau soldați. În aceste condiții, sub baioneta unei armate străine, cei din Sfatul Țării au fost nevoiți să ia o singură decizie și au votat condiționat!”, a spus Popovici.

În 2018, noul ministru al Educației a cerut limitarea numărului de tineri basarabeni care primesc burse românești.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here