China | Dublarea prețului cărnii de porc a îngrășat inflația

Inflația din China a atins cea mai mare valoare din ultimii 7 ani în octombrie, 3,8%, pe fondul scumpirii accentuate a cărnii de porc, cea mai populară din țară. Prin comparație, în septembrie, inflația era doar 3%. 

China este ovită de o mare epidemie de pestă porcină africană, ceea ce a dus la sacrificarea a peste un milion de porci din august 2018 și până acum. Dar acest număr este considerat mult mai mic decât cel real. Din cauza scăderii numărului de porci, prețul cărnii a crescut cu peste 100% față de anul trecut. Chinezii, cei mari mari consumatori de porc din lume, s-au orientat către alte feluri de carne, care s-au scumpit și ele. 

Guvernul de la Beijing a intervenit să stabilizeze prețurile și să garanteze că sunt suficiente provizii. 

„Liderii chinezi sunt îngroziți de inflație. Creșterea prețurilor a fost una dintre cauzele principale ale protestelor din piața Tienanmen din 1989” a spus o firmă specializată în analize strategice din Beijing, citată de businesstimes.com.sg. În timpul răscoalei de acum 30 de ani, înăbușită cu brutalitate de armata chineză, inflația era de 18,25%

China nu poate rezolva criza cărnii de porc prin importuri, deoarece nu există pe piața internațională suficientă carne pentru a acoperi necesarul țării asiatice. Așa că fermierii locali au început să ia măsuri proprii ca să sporească producția. Una dintre măsuri – creșterea de porci uriași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here