Noul val de Covid, tot mai agresiv, iar furia generată de restricții, tot mai mare. Vaccinarea obligatorie câștigă teren în Europa

Sursa: Pixabay

„Imaginea a 40.000 de austrieci nevaccinati mărșăluind prin capitala lor, Viena, în ultimele zile, a fost de două ori tulburătoare. Există riscul ca opozanții măsurilor de izolare, luate pe fondul pandemiei, să răspândească coronavirusul. De asemenea, amenință să alimenteze o situație politică deja tensionată. ”, notează The Economist.

<< Karl Nehammer, ministrul de interne al Austriei, a avertizat că anti-vaxxerii din republica alpină sunt din ce în ce mai radicalizați. El a etichetat demonstrația lor drept una „furioasă” și „agresivă”. Unii protestatari au fost extrem de provocatori, purtând pancarte în care noul cancelar, Alexander Schallenberg, era asemuit cu Josef Mengele, medicul sadic din lagărul nazist de la Auschwitz. Câțiva purtau Judensterne, insignele galbene pe care regimul nazist îi obliga pe cetățenii evrei să le poarte, cu inscripția „nevaccinat”, în loc de „evreu”.

Protestatarii au mărșăluit împotriva măsurilor din ce în ce mai dure ale Austriei împotriva anti-vaxxenilor. Pe 22 noiembrie, guvernul a impus încă un lockdown complet, pentru 10 zile, ceea ce îi obligă pe cei 9 milioane de locuitori din Austria să rămână acasă, fiindu-le permis să iasă doar pentru a merge la muncă, la cumpărături esențiale și la exerciții fizice. Oficialii i-au îndemnat, pe cei care pot face acest lucru, să lucreze de acasă. Cei de la locul de muncă trebuie să fie vaccinați, certificati ca fiind imuni în urma recuperării după infecție testați zilnic. Deși școlile vor rămâne deschise, părinții au fost îndemnați să-și țină copiii acasă, atunci când pot. Austria este, de asemenea, prima democrație occidentală care a făcut ca vaccinările împotriva COVID-19 să fie obligatorii pentru toți, începând cu 1 februarie 2022. „De mult timp – poate prea mult timp – eu și alții am presupus că trebuie să fie posibil să convingem oamenii din Austria să facă voluntar vaccinul”, a declarat domnul Schallenberg atunci când și-a anunțat decizia „foarte dificilă”. Prin urmare, varianta vaccinării voluntare a ajuns la final.

Din nou, Europa se află în centrul pandemiei. Cazurile cresc în număr,m pe măsură ce varianta contagioasă Delta își croiește drum, cu întârziere, prin populația Europei. Organizația Mondială a Sănătății a raportat luna aceasta că decesele cauzate de coronavirus în Europa au crescut cu 5% în săptămâna de 8 noiembrie – fiind singura regiune din lume în care decesele cauzate de covid-19 au crescut. Hans Kluge, director în OMS, a avertizat că până în martie Europa ar putea înregistra încă 500.000 de morți.

Vor răspunde mai multe țări cu genul de măsuri stricte observate în Austria? Pe măsură ce spitalele din Europa Centrală se umplu, anxietatea crește. Aproximativ 65% din populația totală a Uniunii Europene este complet vaccinată, dar ratele de vaccinare variază foarte mult între țări. Mai la vest, ele sunt remarcabil de înalte. În Portugalia, printre cei cu vârste de peste 12 an, procentul depășește 88%. În schimb, în ​​părțile de est ale Poloniei, mai puțin de 40% sunt în această situație. În Bulgaria, ponderea este sub 25%. În Germania, există mari variații geografice. În unele părți de vest ale țării, cum ar fi orașul-stat Bremen, aproape 80% din populația adultă are ambele doze. În Saxonia, însă, puțin mai mult de jumătate din populație este pe deplin protejată.

Alte guverne au impus vaccinări obligatorii împotriva covid pentru anumite grupuri. Italia le-a făcut obligatorii pentru angajații din domeniul sănătății, în mai. În octombrie, regula a fost extinsă pentru a acoperi toți lucrătorii din companiile publice sau private, cu excepția cazului în care pot dovedi că sunt imuni sau au fost testați negativ în ultimele 48 de ore. Cei care nu se conformează riscă suspendarea. Peste 2.000 de medici au fost suspendați până la sfârșitul lunii octombrie, potrivit asociației medicale din Italia, deși mulți au fost reintegrați în cele din urmă, după ce au primit vaccinul. În mod similar, Franța a făcut vaccinarea obligatorie pentru personalul sanitar, precum și pentru poliție și pompieri, în septembrie. Cei care refuză pot fi suspendați fără plată.

În Germania, sprijinul pentru obligativitatea vaccinului, la nivel național, anterior un tabu, este în creștere. Politicieni de seamă promiseseră în repetate rânduri că o astfel de măsură nu va fi luată în considerare. Dar Daniel Günther, premierul de land al Schleswig-Holstein, și Markus Söder, omologul său bavarez, susțin acum măsura pentru întreaga republică federală. Mulți germani sunt de acord. Un sondaj cu 7.500 de respondenți, realizat în ultimele zile de Civey, sugerează că 70% ar favoriza vaccinarea obligatorie în stil austriac, în timp ce doar 20% ar fi împotrivă.

Pe măsură ce o astfel de obligativitate devine mai probabilă în multe locuri, polarizarea dintre taberele rivale este în creștere. Anti-vaxxerii sunt formați în principal din susținători ai partidelor populiste și de extremă dreapta, dar și acoliți ai medicinei alternative, hipioți și libertarieni. Unii ies în stradă. În weekend, mii de oponenți ai măsurilor de combatere a pandemiei au mărșăluit în țările Benelux, Italia, Elveția și Irlanda de Nord. În Belgia și Țările de Jos, revoltații s-au ciocnit cu poliția timp de trei zile. Primarul din Rotterdam a deplâns ceea ce el a numit „o orgie de violență”. Revoltații olandezi au fost înfuriați de un blocaj parțial care le interzice nevaccinaților să aibă acces în multe locuri publice și impune ca restaurantele să se închidă până la ora 20:00. Thierry Baudet, liderul de extremă-dreapta al Forumului pentru Democrație, a declarat recent că astfel de măsuri îi fac pe „nevaccinați noii evrei”.

Andrea Ammon, șeful Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, a avertizat că obligativitatea vaccinării ar putea provoca mai multă rezistență din partea anti-vaxxenilor. Acest lucru pare mai mult decât probabil și mai ales în locuri, precum Germania, unde politicienii insistaseră luni bune că vaccinările nu vor fi niciodată obligatorii. Un anumit grad de furie populară, deși exprimată în termeni extremi, pare astfel inevitabil. Responsabilii publici făcuseră promisiunile privind evitarea obligativității într-o vreme când îmblânzirea pandemiei părea fezabilă. Acum, însă, la fel cum vremea de iarnă obligă tot mai mulți oameni să se întâlnească în interior, iar varianta Delta prosperă, presiunea de a reveni la blocaje și de a recurge la măsuri mai dure privind vaccinarea pare din ce în ce mai greu de respins. >>

Războaiele găștilor. Cum a devenit Suedia „cea mai periculoasă țară a Europei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here