Număr record de iranieni uciși de coronavirus. Printre victime, diplomați și demnitari

Ministerul iranian al Sănătăţii a anunţat vineri 17 noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, ceea ce ridică bilanţul oficial al epidemiei la 124 de morţi în această ţară, în care toate cele 31 de provincii sunt în prezent afectate, relatează AFP.

1.234 de noi cazuri de persoane contaminate au fost confirmate, ceea ce este un record pentru ultimele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în cadrul unei conferinţe de presă televizate, ceea ce ridică la 4.747 numărul contaminărilor.

„Peste 913 s-au vindecat de virus în ţară”, unul dintre focarele mondiale ale epidemiei, a adăugat Jahanpour, informează Agerpres.ro.

Cu 1.413 cazuri confirmate, provincia Teheran a fost cea mai afectată de virusul care s-a propagat acum în toate cele 31 de provincii ale ţării, potrivit aceleiaşi surse.

Printre noile decese legate de virus, agenţia IRNA a anunţat joi seară moartea unui consilier al ministrului de externe iranian.

Hossein Sheikholeslam, „un diplomat veteran şi revoluţionar” care a luat parte la luarea de ostatici de la ambasada americană de la Teheran în 1979, a murit joi seară la vârsta de 67 de ani, potrivit IRNA.

Sheikholeslam a fost adjunct al ministrului de externe între 1981 şi 1997, apoi ambasador în Siria între 1998 şi 2003, înainte de deveni consilier al şefului diplomaţiei, Mohammad Javad Zarif.

Înainte de decesul lui Sheikholeslam, epidemia de Covid-19 a provocat deja moartea a şase oameni politici şi înalţi demnitari, printre care un membru al Consiliului de Discernământ, instanţă de arbitraj între instituţiile Republicii Islamice, Mohammad Mirmohammadi.

Noul coronavirus a provocat şi decesele deputatului Mohammad Ali Ramezani din provincia Gilan (nord), una dintre cele mai afectate de virus, lui Ahmad Toyserkani, un consilier al şefului Autorităţii judiciare, lui Hadi Khosroshahi, primul ambasador al Iranului la Vatican, lui Mojtaba Fazeli, secretar al unui lider religios, şi lui Mojtaba Pourkhanali, un responsabil al Ministerului Agriculturii la Gilan.

Un deputat de la Teheran, Fatemeh Rahbar, este în prezent în comă după ce a fost infectat cu virusul, potrivit agenţiei semi-oficiale ISNA.

Mai mulţi responsabili iranieni infectaţi cu pneumonie virală au fost plasaţi în carantină, printre care adjunctul ministrului sănătăţii, Iradj Harirchi, vicepreşedinta Iranului pentru femei şi familie Masoumeh Ebtekar şi deputaţii Mahmoud Sadeghi și Mojtaba Zolnour.

Vineri, Iranul a sporit măsurile de restricţie a liberei circulaţii luate pentru a limita propagarea noului coronavirus, poliţia anunţând o interdicţie de intrare pentru orice călător din provinciile Mazandaran şi Gilan, cu excepţia rezidenţilor care revin din deplasări.

Joi, Iranul a anunţat închiderea şcolilor şi a universităţilor pentru o lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here