Numărul doi din Al Qaeda, ucis de agenți israelieni, pe o stradă din Teheran

Agenți israelieni l-au împușcat pe Abu Muhammad al-Masri pe străzile din Teheran la cererea SUA, potrivit declarațiilor unor oficialii, dar nimeni – Iranul, Al Qaeda, SUA sau Israel – nu au recunoscut public uciderea numărului doi din Al Qaeda, relatează The New York Times.

Abu Muhammad al-Masri, acuzat că este unul dintre arhitecții atacurilor mortale din 1998 asupra ambasadelor americane din Africa, a fost ucis în Iran în urmă cu trei luni, au confirmat oficiali ai serviciilor de informații. Abdullah Ahmed Abdullah, care folosea numele de Abu Muhammad al-Masri, a fost împușcat pe străzile din Teheran de către doi asasini pe o motocicletă, pe 7 august, exact în ziua aniversării atacurilor asupra ambasadelor. A fost ucis împreună cu fiica sa, Miriam, văduva fiului lui Osama bin Laden, Hamza bin Laden.

Atacul a fost efectuat de agenți israelieni la comanda Statelor Unite, potrivit a patru oficiali. Nu este clar ce rol ar fi avut unul dintre agenții din Statele Unite care urmăreau de ani de zile mișcările lui al-Masri și ale altor agenți Qaeda din Iran.

Uciderea a avut loc în lumea tenebroasă a intrigilor geopolitice și a celor mai secrete operațiuni antiteroriste, încât moartea lui al-Masri fusese zvonită, dar niciodată confirmată până acum. Din motive încă neclare, Al Qaeda nu a anunțat moartea unuia dintre liderii săi superiori, oficialii iranieni au trecut-o sub tăcere și nici o țară nu și-a revendicat în mod public răspunderea.

Al-Masri, care avea aproximativ 58 de ani, a fost unul dintre liderii fondatori ai Al Qaeda și s-a considerat că este primul în linie care a preluat conducerea organizației după actualul său lider, Ayman al-Zawahri. Mult timp prezent pe lista celor mai căutați teroriști ai F.B.I., fusese pus sub acuzare în Statele Unite pentru crime legate de bombardamentele ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, care au ucis 224 de persoane și au rănit sute. F.B.I. a oferit o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informațiile care au condus la capturarea lui, iar vineri poza sa era încă pe lista celor mai căutați infractori.

Faptul că locuise în Iran a fost surprinzător, având în vedere că Iranul și Al Qaeda sunt dușmani înverșunați. Iranul, o teocrație musulmană șiită, și Al Qaeda, un grup jihadist musulman sunnit, s-au înfruntat îndelung pe câmpurile de luptă din Irak și din alte locuri. Oficialii americani din serviciile de informații spun că al-Masri se afla în „custodia” Iranului din 2003, dar că locuia liber în districtul Pasdaran din Teheran, o suburbie de lux, din 2015.

În jurul orei 9:00, într-o noapte caldă de vară, conducea mașina sa albă Renault L90, cu fiica sa alături, când, lângă casă, doi bărbați pe o motocicletă, înarmați, s-au apropiat de el. Cinci focuri au fost trase dintr-un pistol echipat cu un amortizor de zgomot. Patru gloanțe au intrat în mașină prin partea șoferului și un al cincilea a lovit o mașină din apropiere.

Pe măsură ce au apărut știrile despre împușcare, presa oficială iraniană a identificat victimele ca fiind Habib Daoud, profesor de istorie libanez și fiica sa de 27 de ani, Maryam. Canalul de știri libanez MTV și conturile de socializare afiliate Gărzii Revoluționare Iraniene au relatat că domnul Daoud era membru al Hezbollah, organizația militantă susținută de Iran în Liban. Părea plauzibil.

Uciderea a avut loc pe fondul unei perioade marcate de explozii frecvente în Iran, de o tensiune în creștere în relația cu Statele Unite, la câteva zile după o explozie colosală în portul Beirut și cu o săptămână înainte ca Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să ia în considerare prelungirea unui embargo împotriva Iranului, privind armele.

S-a speculat că uciderea ar fi putut fi o provocare occidentală menită să provoace o reacție iraniană violentă înainte de votul Consiliului de Securitate. Iar uciderea țintită de doi bărbați înarmați pe o motocicletă se potrivește modului de operare folosit în asasinatele israeliene anterioare care au vizat oameni de știință iranieni din domeniul nuclear.

Faptul că Israelul ar ucide un oficial al Hezbollah, care era implicat în lupta împotriva Israelului, părea, de asemenea, să aibă sens, cu excepția faptului că Israelul evitase în mod conștient să ucidă agenți ai Hezbollah pentru a nu provoca un război. De fapt, Habib Daoud nu exista.

Mai mulți libanezi cu legături strânse cu Iranul au spus că nu au auzit de el sau de uciderea lui. O căutare în presa libaneză nu a găsit relatări despre un profesor de istorie libanez ucis în Iran vara trecută. Iar un cercetător în domeniul educației, cu acces la listele tuturor profesorilor de istorie din țară, a spus că nu există nicio menționare a unui Habib Daoud.

Unul dintre oficialii serviciilor de informații a spus că Habib Daoud era un pseudonim pe care oficialii iranieni i l-au dat lui al-Masri și că activitatea de predare a istoriei era o ”legendă” de acoperire. În octombrie, fostul lider al Jihadului Islamic al Egiptului, Nabil Naeem, care l-a descris pe al-Masri ca pe un prieten de-o viață, a spus același lucru postului de știri saudit Al Arabiya.

Este posibil ca Iranul să aibă motive întemeiate pentru a dori să ascundă faptul că adăpostește un dușman declarat, dar era mai puțin clar de ce oficialii iranieni ar acorda refugiu unui lider Qaeda. Unii experți în terorism au sugerat că menținerea oficialilor Al Qaeda la Teheran ar putea oferi o anumită asigurare că grupul nu va desfășura operațiuni în Iran.

Oficialii americani de combatere a terorismului cred că Iranul le-ar fi permis să rămână pentru a derula operațiuni împotriva Statelor Unite, un adversar comun. Nu ar fi prima dată când Iranul și-a unit forțele cu militanții sunniți, sprijinind Hamas, Jihadul Islamic Palestinian și talibanii. „Iranul folosește sectarismul atunci când servește intereselor regimului, dar este, de asemenea, dispus să treacă cu vederea diviziunea sunnită-șiită, atunci când se potrivește intereselor strategice”, a declarat Colin P. Clarke, analist antiterorism la Centrul Soufan.

Iranul a negat în mod constant găzduirea oficialilor Al Qaeda. În 2018, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Bahram Ghasemi, a declarat că, din cauza frontierei lungi și poroase a Iranului cu Afganistanul, unii membri ai Al Qaeda au intrat în Iran, dar au fost reținuți și s-au întors în țările lor de origine. Cu toate acestea, oficialii din serviciile de informații occidentale au declarat că liderii Qaeda au fost ținuți sub arest la domiciliu de către guvernul iranian, care a încheiat apoi cel puțin două acorduri cu Al Qaeda pentru a-i elibera pe unii dintre ei în 2011 și în 2015.

Deși Al Qaeda a fost pusă în umbră în ultimii ani de ascensiunea statului islamic, aceasta rămâne puternică și are afiliați activi pe tot globul, a concluzionat un raport antiterorism al ONU, emis în iulie. Oficialii iranieni nu au răspuns la o cerere de a comenta acest articol. Purtătorii de cuvânt ai biroului primului ministru israelian și ai Consiliului de Securitate Națională al administrației Trump au refuzat, deasemenea, să comenteze

Al-Masri a fost pentru mult timp membru al consiliului de administrație extrem de secret al Al Qaeda, alături de Saif al-Adl, care a fost deținut și în Iran la un moment dat. Perechea, împreună cu Hamza bin Laden, care era pregătit să preia organizația, făceau parte dintr-un grup de înalți lideri Al Qaeda care au căutat refugiu în Iran, după ce atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite i-au forțat să fugă din Afganistan.

Potrivit unui document ultra-secret produs de Centrul Național de Luptă împotriva Terorismului SUA în 2008, Al-Masri a fost „cel mai experimentat și mai capabil planificator operațional care nu se află în custodia SUA sau a aliaților”. Documentul l-a descris drept „fostul șef de formare” care „a lucrat îndeaproape” cu domnul al-Adl. În Iran, Al-Masri l-a îndrumat pe Hamza bin Laden, potrivit experților în terorism. Hamza bin Laden s-a căsătorit mai târziu cu fiica lui al-Masri, Miriam.

1 COMENTARIU

  1. Să te ferească dumnezeu de mosad!!..nu scapi în veci…poate face o comanda romania pentru eliminarea intrelopilor din capitală…!!in trei miscari sunt amintiri…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here