Numărul victimelor în urma inundațiilor din Germania și Belgia a ajuns la 153

Bilanţul victimelor în urma inundațiilor devastatoare din Germania a crescut, sâmbătă, la cel puţin 133 de morţi, ceea ce ridică la 153 numărul deceselor înregistrate în Germania şi Belgia, două state europene puternic afectate de fenomene meteorologice extreme în ultimele zile. Peste 1.000 de persoane sunt date dispărute în Germania, relatează AFP.

Germania şi Belgia s-au confruntat, între 14 şi 15 iulie, cu ploi torenţiale de o violenţă fără precedent, care au provocat inundaţii şi viituri, ce s-au abătut asupra unor zone rezidenţiale, distrugând multe localităţi.

„Conform informaţiilor actuale, 90 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma calamităţilor în landul Renania-Palatinat, cel mai afectat” de inundaţii, a afirmat poliţia din Koblenz.

Agenţia de presă DPA precizează că cele 90 de victime provin din districtul Ahrweiler, landul Renania-Palatinat, conform Agerpres.

Poliţia din acest district şi-a exprimat temerea că bilanţul deceselor confirmate ar putea creşte în următoarele ore, după ce a primit informaţii despre 618 eventuale victime.

Acestea sunt persoanele date în continuare dispărute la două zile după inundaţiile masive care au lovit sever regiunea.

Decesele din acest land se adaugă celor 43 de decese din Renania de Nord-Westfalia, un alt land german lovit de dezastru, şi celor 20 de decese înregistrate în Belgia.

Circa 700 de localnici au fost evacuaţi vineri seara după ruperea unui baraj în oraşul Wassenberg de lângă Köln, potrivit autorităţilor citate de Reuters.

În acelaşi timp, serviciile de intervenţie şi de salvare continuă căutările eventualilor supravieţuitori în regiunile din vestul Germaniei, în timp ce nivelul apei rămâne ridicat în multe oraşe, unde sunt case care au continuat să se prăbuşească.

Acesta este cel mai grav dezastru natural abătut asupra Germaniei în ultimii 50 de ani.

În ultimele zile, inundaţiile care au afectat în special landurile Renania-Palatinat şi Renania de Nord-Westfalia au lăsat comunităţi întregi fără curent electric şi servicii de comunicaţii.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, urmau să se deplaseze sâmbătă la Erftstadt, unul dintre cele mai afectate oraşe din acest land.

Laschet este candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) la alegerile generale din septembrie. Inundaţiile devastatoare ar putea intensifica dezbaterea asupra schimbărilor climatice înainte de scrutin.

20 de decese și 19 persoane dispărute în Belgia

Autorităţile belgiene au raportat, vineri după-amiază, 20 de decese şi 19 persoane date dispărute.

Guvernul federal belgian a declarat o zi de doliu naţional pentru marţi, 20 iulie, în memoria victimelor inundaţiilor catastrofale din ultimele două zile. La miezul zilei, vor suna sirenele serviciilor de urgenţă şi de intervenţie rapidă, apoi va urma un minut de reculegere. De asemenea, pe teritoriul Belgiei, drapelele vor fi coborâte în bernă.

Premierul Alexander De Croo a salutat vineri un „adevărat val de compasiune care străbate astăzi ţara noastră”, în faţa inundaţiilor care „ar putea fi cele mai catastrofale pe care le-a cunoscut vreodată” Belgia.

Nivelul apei era pe punctul de a se stabiliza sau scădea, sâmbătă, în Valonia, în sud-estul ţării, regiunea cea mai afectată de inundaţii din Belgia. Se aşteaptă ca această tendinţă să continue în următoarele ore, potrivit presei locale.

În acelaşi timp, ploile torenţiale au provocat numeroase prejudicii în Olanda, Luxemburg şi Elveţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here