Președintele Franței, contestat tot mai puternic de propria armată. O scrisoare dură semnată de mii de militari îl pune la zid pe Macron, acuzându-l că a „capitulat în fața islamiștilor”

sursa: Armee de Terre / Facebook

Franța este în pragul unui război civil din cauza „capitulării președintelui Macron în fața islamiștilor”, se menționează într-o scrisoare semnată de mii de militari în serviciu și care a fost confiscată rapid de discursul extremei drepte, scrie The Times.

Textul, publicat online duminică în Valeurs Actuelles, este continuarea unui avertisment dur în aceeași revistă de dreapta, luna trecută, transmis președintelui Franței de către sute de ofițeri, în mare parte pensionari. Aceștia au sugerat că Franța se va confrunta cu o lovitură de stat militară dacă Macron nu reușește să oprească „hoardele” de musulmani care invadează Franța.

Guvernul a respins a doua misivă drept o altă manevră a simpatizanților de extremă dreapta pentru a spori sprijinul pentru Marine Le Pen, președintele Reuniunii Naționale (fostul Front Național) și contracandidata lui Emmanuel Macron în cursa prezidențială din primăvara anului viitor. Criminalitatea și migrația musulmană sunt pilonii campaniei sale, la fel ca și în 2017. Sondajele o plasează la zece puncte distanță de Macron într-un al doilea tur.

Vorbind recent la un miting electoral în marja alegerilor regionale de luna viitoare, Marine Le Pen, în vârstă de 52 de ani, și-a exprimat simpatia față de semnatarii anonimi ai ultimei scrisori și a promis că, dacă va fi aleasă președinte, va „lua măsuri urgente, rapide și eficiente pentru a restabili autoritatea în acele zone aflate sub controlul separatismului islamist și criminal”.

„Armata poporului francez are datoria de-a alerta când observă pericole din ce în ce mai mari acumulându-se împotriva țării noastre”, declarase Le Pen anterior.

Revista Valeurs Actuelles a scris că 2.000 de tineri militari au semnat a doua scrisoare și că aproximativ 150.000 de cetățeni au susținut-o online. În scrisoare, Macron și guvernul său sunt comparați cu francezii care au colaborat cu Germania nazstă în timpul războiului, în timp ce ofițerilor care au semnat prima scrisoare le este atribuită „aura” luptătorilor din Rezistență.

Gérald Darmanin, ministrul de Interne, i-a acuzat pe militari că „organizează o mare manevră politică”. El a declarat televiziunii BFM: „Cred că atunci când ești în armată nu faci astfel de lucruri ascunse. Acești oameni stau sub anonimat. Este acesta curaj?”

Semnatarii, descriindu-se drept tineri aflați în serviciul armatei, dar care nu-și precizează rangul militar, au declarat că mulți dintre ei au fost desfășurați în serviciu activ în operațiunile Franței în Africa și Afganistan și au participat la Operațiunea Sentinel, patrulele antiteroriste de pe străzile orașelor franceze, în 2015. „Unii dintre noi ne-am pierdut camarazii. Ei și-au dat viața pentru a distruge islamismul căruia tu îi faci acum concesii pe pământul nostru”, au scris semnatarii.

„Am văzut cu ochii noștri suburbiile abandonate, aranjamentele cu infractorii. Vedem violența în orașele și satele noastre. Vedem ura față de Franța și istoria ei devenind normă. Dacă va izbucni războiul civil, armata va păstra ordinea pe propriul său pământ, deoarece i se va cere acest lucru… Este în joc supraviețuirea țării noastre.”

Ministerul Apărării a declarat că forțelor armate li se va „reaminti ferm” care le sunt obligațiile. „Puteți avea convingeri personale, dar forțele sunt apolitice și absolut loiale președintelui ales, care este șeful forțelor armate”, a spus un ofițer superior. „Dacă sunteți nemulțumit de acest lucru, atunci ar trebui să părăsiți armata.”

Guvernul a fost surprins de sondajele efectuate luna trecută, care au arătat un puternic sprijin public pentru opiniile difuzate în prima scrisoare, 58% dintre respondenți susținându-i pe generalii pensionari și 73% fiind de acord cu punctul lor de vedere, anume că „Franța se dezintegrează”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here