Nume greu din lumea fotbalului: Echipele europene au alimentat „un demon numit piaţa transferurilor”

Foto: Unsplash

Karl-Heinz Rummenigge, care va părăsi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al clubului de fotbal Bayern Munchen la sfârşitul acestei luni, a afirmat că echipele europene au alimentat „un demon numit piaţa transferurilor” şi că sunt necesare reforme pentru a limita salariile jucătorilor şi comisioanele agenţilor acestora, informează Agerpres, care citează EFE.

„Am hrănit un demon numit piaţa transferurilor. Întrebarea este dacă nu am dus de prea mult timp nava într-o zonă lovită de un uragan şi nu o mai putem controla”, a spus Rummenigge într-un interviu acordat revistei germane Kicker.

„Cluburile din sudul Europei transmit deja semnale SOS şi există cluburi germane care abia trăiesc de la o zi la alta, ca să nu mai vorbim de categoriile inferioare”, a adăugat fostul internaţional german.

Rummenigge a făcut a făcut aceste afirmaţii după ce a menţionat că, în urma despărţirii de Bayern, intenţionează să lucreze pentru fotbal în calitate de membru al Comitetului Executiv al UEFA.

„Sunt recunoscător pentru tot ceea ce mi-a oferit fotbalul şi vreau să dau ceva înapoi şi să-mi asum responsabilitatea ca membru al Comitetului Executiv al UEFA. Încă mă văd ca pe un reprezentant al cluburilor, dar pentru prima dată voi putea acţiona într-o manieră mai neutră”, a explicat el.

Potrivit lui Rummenigge, sfârşitul activităţii sale ca CEO al clubului Bayern Munchen îi va permite să se concentreze asupra problemelor strategice şi a asigurat că „atacul recent asupra fotbalului european, cu iniţiativa Super League arată problemele” cărora trebuie să le „facă faţă”.

Rummenigge, care continuă să apere limitarea salariilor şi a onorariilor, a recunoscut că aceasta reprezintă în mod clar o reducere a libertăţii contractuale a părţilor implicate.

„Cu toate acesta, în faţa drepturilor jucătorilor şi cluburilor se află interesele legitime ale federaţiilor şi ligilor, într-o competiţie deschisă şi viabilă din punct de vedere financiar”, a spus viitorul responsabil al UEFA.

„Limitele salariale, dacă vor fi introduse, ar trebui să stabilizeze concurenţa, nu să o limiteze”, a opinat germanul.

Karl-Heinz Rummenigge admite că ceea ce el numeşte „turbocapitalism” în fotbal îl îngrijorează pentru că îi lasă deoparte pe fanii care, spune el, nu înţeleg cum „un jucător care câştigă 15 milioane de euro pe an nu este mulţumit dacă i se oferă o reînnoire pentru 19,5 milioane”.

Oficialul german a evitat întrebarea dacă aceasta era o aluzie la fundaşul David Alaba, care a semnat pentru Real Madrid după ce nu a reuşit să ajungă la un acord de prelungire a contractul cu Bayern, spunând că trebuie găsit un echilibru „între baza şi componenta economică a fotbalului”.

„Avem nevoie de o schimbare culturală, pentru a obţine o mai mare raţionalitate, lăsând în urmă o piaţă supraîncălzită de emoţii. Trebuie să gândim înainte din punct de vedere al sustenabilităţii. Nu avem nevoie de speculatori care se lansează asupra fotbalului, ci de idei care să fie fezabile din punct de vedere economic şi al solidarităţii. Nu putem distruge pilonul principal al fotbalului, care este solidaritatea. Cei mai puternici trebuie să-i susţină pe cei slabi şi acest lucru este valabil şi pentru agenţi”, a mai spus Karl-Heinz Rummenigge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here