NY Times: Coronavirusul a trimis gripa pe „banca de rezerve”. De ce COVID-19 nu-și va uni forțele cu gripa sezonieră în anotimpul rece

În apropierea anotimpului rece, experții din domeniul sănătății se tem pandemia de Covid-19 s-ar putea „hibrida” cu sezonul gripei, rezultând într-un scenariu de coșmar al contagiunii. Dar o anumită tendință legată de evoluția virusului gripal în luna aprilie pare a indica o situație interesantă.

Subiectul a fost abordat în podcast-ul „The Daily” al cotidianului The New York Times, într-un dialog purtat de Michael Barbaro, realizatorul emisiunii, și Donald J. Mcneil Jr., editorul paginii de știință și sănătate al publicației.

Întrebat de Barbaro dacă este îngrijorat de faptul că virusul gripal ar putea face „front comun” cu infecțiile Covid-19, Mcneil Jr. oferă un răspuns abrupt: „Nu”.

Argumentele? Trebuie să ne întoarcem puțin în aprilie, când pandemia începea să cucerească planeta.

„Sunt medici care sunt de acord cu mine. Gripa nu stă pe loc, nu se ascunde în țară pe parcursul anului. Gripa călătorește. Migrează în emisfera sudică și lovește acolo în mijlocul iernii. Și apoi revine în toamnă. Dar transmiterea gripei a ajuns la zero în această țară (Statele Unite – n.r.) în a treia săptămână a lunii aprilie, timpul carantinei. A făcut pur și simplu implozie, până la zero. Și apoi nu a mai pornit spre sud”, explică jurnalistul.

Așadar, gripa a staționat, nu și-a mai urmat parcursul anual spre emisfera sudică. Cum s-a ajuns aici? Interdicțiile de călătorie. Ca să „sară” dintr-o emisferă în alta, virusul gripal are nevoie de un „recipient” – omul. Și cum, de exemplu, rutele din emisfera sudică în SUA se află sub interdicție, gripa s-a văzut trimisă „pe banca de rezerve”.

„Se pare că gripa în Australia a scăzut cu 99% în acest an. Și în restul emisferei sudice a scăzut mult, mult, mult – în Chile, Argentina, Noua Zeelandă. Dacă nu este mare acolo și nu există zboruri de acolo până aici, nu puteți face gripă aici. Și, de asemenea, practicând distanțarea socială așa cum o facem acum, va reducere transmiterii gripei în fiecare an. Deci nu mă aștept la un mare sezon de gripă. Dar tot cred că toată lumea ar trebui să-și facă vaccinul antigripal. Și eu mi l-am făcut, în caz că greșesc”, a subliniat Mcneil Jr.

Însă coronavirusul nu a făcut „knockout” doar rata de transmitere a virusului gripal în SUA, atrage atenția jurnalistul, ci virusul respirator sincițial (RSV).

Statele Unite au înregistrat circa 6 milioane de cazuri de contaminare cu coronavirusul, potrivit datelor prezentate duminică la orele 20.30 (luni, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins, citată de AFP.

Numărul total de cazuri înregistrate era de 5.993.668, a raportat această universitate cu sediul în oraşul Baltimore (Maryland), în nord-estul Statelor Unite.

Potrivit bilanţului, numărul deceselor legate de coronavirus în SUA a fost de 183.034, iar 2.153.939 de persoane sunt considerate ca vindecate de COVID-19.

Statele Unite sunt de departe cea mai afectată ţară din lume de pandemie în cifre absolute, atât ca număr de contaminări, cât şi de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here