Experimentele efectuate pe Stația Spațială Internațională, parte a efortului de a crea carne „fără sacrificare” sau carne cultivată în laborator, își propun să arate că se poate realiza carne fără a recurge la resursele Pământului, scrie The Times of Israel.

Astronauții s-ar putea bucura într-o zi de fripturi proaspete în spațiu, după ce o companie israeliană a declarat că a obținut, pentru prima dată, carne cultivată cu succes în laborator pe Stația Spațială Internațională.

Într-o declarație de presă, firma Aleph Farms a dezvăluit că astronauții stației spațiale au efectuat experimentul pe 26 septembrie, dovedind că o „carne fără sacrificare” ar putea fi creată la 248 de mile deasupra suprafeței Pământului, fără acces la toate resursele naturale, necesare pentru creșterea ”cărnii naturale”.

Acest experiment comun marchează un prim pas semnificativ spre realizarea viziunii noastre de a asigura securitatea alimentară pentru generațiile următoare, păstrând în același timp resursele noastre naturale”, a declarat Didier Toubia, CEO al Aleph Farms, într-un comunicat.

Compania a declarat că a crescut celule bovine, recoltate pe Pământ din țesutul muscular, în condiții de micro-gravitație, folosind o imprimantă 3D, creată de compania rusească 3D Bioprinting Solutions.

Experimentul utilizează tehnica firmei Aleph Farms, din orașul israelian Rehovot. Procedeul imită procesul natural de regenerare a țesuturilor musculare care are loc în corpul unei vaci, creând în esență o friptură mică.

La dezvoltarea tehnologiei a participat și firma americană Meal Source Technologies and Finless Foods.

Deducem că o astfel de carne cultivată poate fi produsă oricând, oriunde, în orice condiții”, a spus Didier Toubia. „În spațiu, nu avem 10.000 sau 15.000 litri (4.000 de galoane) de apă disponibilă pentru a produce 1 kilogram de vită.

Câteva startup-uri israeliene s-au alăturat mai multor companii de pe tot globul care încearcă să dezvolte carne cultivată în laborator, lucru pe care îl văd ca o soluție umană pentru nevoile de hrană, în continuă creștere, ale populației.

Produsul a fost cunoscut sub diferite denumiri, inclusiv carne de cultură, in vitro sau artificială și „carne curată” – un termen care subliniază natura sa ecologică. Practic este format din celule musculare animale cultivate în laborator, o tehnologie similară celulelor stem.

Susținătorii acestui tip de carne spun că o carne cultivată în laborator este mai aromată și mai bună pentru mediu decât carnea convențională. Consumă mai puțină apă, energie și pământ, produce mai puține gaze cu efect de seră și reduce suferința animalelor.

Se estimează că agricultura va genera aproximativ 13 la sută din emisiile globale de gaze cu efect de seră, doar animalele pentru sacrificare fiind responsabile pentru două treimi din aceste emisii, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Aleph Farms, o companie israeliană lansată în 2017, a anunțat în decembrie că a reușit să producă o „friptură la minut”, cultivată în laborator, obținută din celule bovine, care seamănă îndeaproape cu textura și aroma fripturii de vacă.

Deocamdată, fripturile minuscule au doar 3 milimetri (o zecime de centimetru) lățime – aproximativ dimensiunea unei benzi foarte subțiri de carne de vită prăjită.

Primul burger cultivat în laborator a fost realizat de o companie olandeză în 2013, cu un cost de peste 300.000 de dolari. Costurile de producție au scăzut de atunci. Anul trecut, Memphis Meats a raportat că alternativa pentru carnea tocată de vită a costat aproximativ 2.400 de dolari pe livră (o livră are aproximativ 0,45 kg – n.r.). Fiecare felie de „friptură” de Aleph Farms costă acum aproximativ 50 USD pentru a o produce.

Înainte de a putea umple rafturile, carnea cultivată în laborator se va confrunta cu obstacole de reglementare. FDA și USDA, organisme ale guvernului american, au anunțat în noiembrie că vor „supraveghea în comun producția de produse alimentare cultivate din celule derivate din animale și păsări de curte.”


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here