O „explozie cambriană”. A început goana după aur în domeniul inteligenței artificiale

De la lansarea ChatGPT, în noiembrie, o mini-industrie a sfidat declinul mai larg din domeniul tehnologiei. Nu trece o săptămână fără ca cineva să prezinte o inteligență artificială (IA) „generativă” bazată pe modelele „de fundație” – algoritmii vasți și complecși care dau inteligență lui Chatgpt și altor IA asemănătoare. Pe 24 februarie, Meta, compania-mamă a Facebook, a lansat un model numit Llama. Elon Musk, patronul Tesla și Twitter, se pare că vrea să creeze o IA care să fie mai puțin „deșteaptă” decât Chatgpt. Un catalog, întreținut de Ben Tossell, un antreprenor britanic, tocmai a crescut și include, printre altele, Isaac Editor (care îi ajută pe studenți să scrie eseuri) și Ask Seneca (care răspunde la întrebări bazate pe scrierile filosofului stoic). Cu toate acestea, baza de date a lui Tossell sugerează că adevărata acțiune în domeniul IA generative se află în tot felul de servicii mai puțin vorbărețe, activate de modelele de fundație, scrie The Economist.

Fiecare model este antrenat pe o mulțime de texte, imagini, fișiere de sunet sau alte date. Acest lucru le permite să interpreteze instrucțiuni în limbaj natural și să răspundă cu text, artă sau muzică. Deși astfel de sisteme există de ceva timp, a fost nevoie de un serviciu orientat către consumatori, precum ChatGPT, pentru a capta imaginația lumii și a investitorilor. După cum spune Mike Volpi de la Index Ventures, o firmă de capital de risc, acest lucru s-a întâmplat chiar în momentul în care colegii săi din domeniul tehnologic, arși de prăbușirea criptomonedelor și de metaversul gol, erau în căutarea următorului lucru important. În plus, chiar mai mult decât browserele web și smartphone-urile, modelele de fundație facilitează construirea de noi servicii și aplicații. „Poți să-ți deschizi laptopul, să-ți faci un cont și să începi să interacționezi cu modelul”, spune Steve Loughlin de la Accel, o altă firmă capital de risc.

Banii curg gârlă. În ianuarie, s-a raportat că Microsoft a investit 10 miliarde de dolari în OpenAI, compania nou înființată din spatele ChatGPT, în plus față de o investiție anterioară de 1 miliard de dolari. Pete Flint, de la NFX, o altă firmă de capital de risc, numără în prezent peste 500 de startup-uri generative IA. Până în prezent, acestea au strâns în mod colectiv peste 11 miliarde de dolari – și asta excluzând OpenAI. Volpi vorbește despre o „explozie cambriană”.

Așadar, ce platforme vor face banii cei mai mulți? Deocamdată, acesta este subiectul care stârnește nedumerire în cercurile de tehnologie. „Pur și simplu nu este clar dacă va exista o dinamică pe termen lung, de tip «câștigătorul ia totul» în domeniul IA generative”, au scris Martin Casado și colegii de la Andreessen Horowitz, o firmă de capital de risc, într-o postare recentă pe blog. Multe startup-uri oferă idei tip „și eu”, adesea mai mult caracteristici decât produse. Chiar și modelele de fundație, care necesită multe resurse, pot sfârși ca o marfă cu marjă redusă.

De asemenea, IA generativă intră pe un teren minat din punct de vedere juridic. Modelele greșesc adesea. Și o pot lua pe arătură. Sydney, robotul de chat pe care Microsoft îl dezvoltă pentru motorul de căutare Bing folosind tehnologia OpenAI, a insultat câțiva utilizatori și și-a mărturisit dragostea față de cel puțin unul (de atunci a fost retras). Platformele de IA nu se pot bucura de protecția juridică împotriva răspunderii care protejează mediile sociale. Deținătorii de drepturi de autor pentru conținutul web pe care sunt antrenate modelele existente fără a cere permisiunea sau a plăti compensații sunt revoltați. Getty Images, un depozit de fotografii, și artiști individuali au intentat procese împotriva generatorilor de artă IA, cum ar fi Stable Diffusion. Stable Diffusion spune: „Luăm aceste chestiuni în serios. Examinăm documentele și vom răspunde în consecință”. Agențiile de presă se tem și ele de IA de tip text-gobbling.

OpenIA minimalizează deja lansarea în cursul acestui an a GPT-4, actualizarea foarte așteptată a modelului său de fundație. Aceasta nu va tempera apetitul capitalurilor de risc pentru IA generative. Pentru investitorii mai fermi în fața riscurilor, cel mai sigur pariu în acest moment este pe furnizorii de putere de procesare amplă necesară pentru a antrena și rula modelele foundation. Prețul acțiunilor Nvidia, care proiectează cipuri utile pentru aplicațiile de IA, a crescut cu 60% până acum în acest an. Serviciile de cloud computing și proprietarii de centre de date își freacă și ei mâinile. Oricare ar fi platforma IA care va ieși învingătoare, nu poți da greș dacă vinzi târnăcoape și lopeți într-o goană după aur.

Bumerangul Brexit: Numeroşi britanici au ajuns să regrete că au ieșit din UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here