O fantomă bântuie relația Turcia-Rusia. Raport secret: Erdogan ar fi dat ordinul în 2014 pentru doborârea bombardierului rusesc SU-24 în Siria

Anul 2015. Un bombardier rusesc SU-24 este doborât de un F-16 turcesc pe teritoriul sirian, la un kilometru distanță de granița cu Turcia. Rusia ia foc, Vladimir Putin afirmă că incidentul este un „cuțit înfipt pe la spate”, avertizând că vor urma consecințe grave. Situația ajunge pe muchie de cuțit. Comunitatea internațională intervine ca să aplaneze escaladarea tensiunilor între cele două țări. Cu chiu, cu vai, atmosfera se liniștește.

Acum, aproape cinci ani mai târziu, ONG-ul Nordic Monitor, citând un raport NATO, susține că ordinul doborârii avionului rusesc ar fi fost dat chiar de liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.

Autorizarea deschiderii focului are la bază și o linie doctrinară trasată de Erdogan în 2014, și anume faptul că „fiecare element militar care se apropie de Turcia de la granița cu Siria și reprezintă un pericol pentru securitate, va fi evaluat ca o amenințare militară și va fi tratat ca o țintă militară”.

La acea dată, consilierul juridic al Statului Major al Armatei Turciei, maiorul Erkan Agin, a introdus citatul sus-menționat într-un raport pentru o reuniune NATO, document intitulat „Problemele legale privind eliminarea aeronavelor militare ruse”, precizează Nordic Monitor.

Raportul de 61 de pagini este nedatat, dar se pare că a fost pregătit „cândva la începutul anului 2016”, potrivit fondatorului Nordic Monitor, jurnalistul turc exilat Abdullah Bozkurt.

Reacția Rusiei

Maiorul Agin a fost arestat în 2016, fiind acuzat de implicare în tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia, a afirmat Bozkurt pentru The Moscow Times.

Publicația în limba engleză subliniază că nu a putut verifica autenticitatea raportului. Kerim Has, un analist din Moscova specializat în relația Turcia-Rusia, este de părere că autenticitatea documentului „nu contează, deoarece Kremlinul știe că Erdogan a dat ordinul”.

Reacția Kremlinului? Administrația Putin spune că nu are încredere în acest raport și că se bazează pe declarațiile oficiale ale Administrației Erdogan.

Nordic Monitor amintește că în 2013, cu un an înaintea incidentului, Turcia a acuzat în mod repetat Rusia de încălcarea spațiului său aerian.

În 2014, Turcia a cerut o reuniune extraordinară a NATO după doborârea avionului rusesc. Erdogan nu și-a cerut scuze pentru acest incident și a „sfătuit cu sinceritate Rusia să nu se joace cu focul” și să înceteze să sprijine regimul Assad care a ucis 380.000 de oameni în Siria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here