Sondaj Sociopol. PNL, de două ori mai multe voturi decât PSD la parlamentare. Arafat, cel mai popular lider

sursa: gov.ro

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, PNL ar câștiga de doua ori mai multe voturi decât PSD. Alianța USR-PLUS ar ieși pe locul trei, cu 10 procente sub social-democrați. Cel puțin asta arată ultimul sondaj făcut de Sociopol.

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc în weekend, 47% dintre români ar vota cu PNL, în timp ce numai 23% ar pune ștampila pe PSD. Alianța USR-PLUS ar ieși pe locul trei, cu 13% dintre voturile exprimate, urmată de ProRomânia cu 5%. Restul partidelor nu ar atinge pragul electoral, arată datele obținute de Sociopol.

„Raed Arafat este un personaj foarte popular pentru români. Sondajele Sociopol arată că rămâne de departe personajul cu nivelul cel mai ridicat de încredere, cu un scor în continuare peste 50%”, arată concluziile sondajului. O eventuală demitere a acestuia ar afecta negativ imaginea PNL, mai arată Sociopol.

Astfel, la întrebarea „În ce măsură sunteți de acord cu demiterea lui Raed Arafat de la conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență?”, o pondere covârșitoare de români nu este de acord – 51%. Totuși, pe termen mediu se observă o eroziune a lui Arafat de la 60% la 50%.

Iohannis este în continuare cel mai popular lider politic al momentului – 38%. Pe de altă parte, Gabriela Firea rămâne în continuare liderul cu cea mai mare încredere din tabăra pro-PSD: 27%. Pe termen mediu, însă, se observă o ușoară eroziune a sa, coborând din ce în ce mai des în ultimul timp sub nivelul de 30% și îndepărtându-se din ce în ce mai mult de Iohannis, liderul taberei anti-PSD. Chiar și cu cel mai ridicat nivel de încredere dintre liderii PSD, Gabriela Firea tot ar pierde Primăria Capitalei, dacă alegerile ar avea loc în weekend, arată un sondaj intern făcut de cei de la PLUS.

Lia Olguța Vasilescu este cel de-al doilea lider popular al taberei anti-PSD, în eroziune și ea după campania prezidențială, cu un nivel sub 20% (15%).

Și Ludovic Orban beneficiază de un boost de început de carieră de premier: după nominalizare, a crescut în foarte scurt timp de la ușor peste 10% la peste 20%, o premieră din 2011 încoace. 

De menționat este și că, în seria de premieri recenți, de la Boc și Ponta încoace, Orban beneficiază de unul din cele slabe salturi la încredere de început de mandat: Victor Ponta a sărit la 50%, Emil Boc la 40%, iar Cioloș și Grindeanu la 35%. Doar Dăncilă a avut parte de boost de început de mandat mai slab decât Orban, la 15%.

Dan Barna are o evoluție relativ constantă, ușor sub 20% (18%). Băsescu, Cioloș și Rareș Bogdan, în schimb, sunt toți în eroziune: scad înapoi sub 20% (17%) după campania prezidențială.

Victor Ponta este în eroziune bine definită, de la 25% la 14% în jumătate de an. Tot ce-a câștigat de pe urma campaniei perseverente anti-Dragnea a pierdut în ultima perioadă din cauza greșelilor și inconsecvențelor de poziționare și de comunicare politică.

Și Viorica Dăncilă este în cădere bruscă după pierderea mandatului de premier și mai ales după înfrângerea puternică din campania prezidențială. Se prăbușește într-o lună de la peste 20% la doar 12%. Iar Tăriceanu confirmă prăbușirea din toamna anului trecut, de la 25% la doar 10%.

Marcel Ciolacu este președintele PSD care își începe cel mai puțin popular mandatul și nici nu beneficiază de vreun boost de început de mandat

Cu o notorietate de doar 66%, acesta se bucură de 6% nivel de încredere – un scor aproape rezidual. Este liderul PSD cu cel mai mic nivel de încredere înregistrat vreodată în sondajele Sociopol.

La nivel de tabere politice cea anti-PSD (PNL / USR / PLUS / PMP) este pe vârf de succes. Din 2018 încoace este într-o creștere continuă, iar după alegerile europarlamentare este în mod constant peste 60%, obținând aproximativ două treimi din sufragiile românilor.

În oglindă, tabăra pro-PSD (PSD / Pro România / ALDE) este în scădere continuă de doi ani încoace, ajungând după alegerile prezidențiale la un nivel minim de doar 30%, pe care nu l-a mai avut din 2009 încoace.

2 COMENTARII

  1. Este vremea decapitarilor, a se lua exemplul americanilor. Arafat trebuie demis!
    Ar merita chiar sa plateasca cu ani grei de puscarie. Nimeni nu este de neinlocuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here