O instanţă olandeză a ajuns la concluzia că Facebook a folosit în mod incorect datele personale ale cetăţenilor olandezi

O instanţă din Ţările de Jos care judecă un proces colectiv a ajuns miercuri la concluzia că o filială europeană a companiei Meta, Facebook Ireland, a folosit în mod necorespunzător datele personale ale cetăţenilor olandezi în perioada 2010 – 2020, precizând că această companie „a încălcat legea”, transmite Reuters.

„Informaţiile personale au fost procesate în scopul de a genera publicitate, pe când în acest caz acest lucru nu este permis”, a constatat instanţa, potrivit Agerpres.

„Informaţiile personale au fost oferite unor terţi fără ca utilizatorii Facebook să fie informaţi şi fără să existe o bază legală pentru acest lucru”, se mai precizează în decizia instanţei.

Decizia a fost îndreptată împotriva Facebook Ireland pentru că această filială s-a ocupat de procesarea datelor personale ale utilizatorilor olandezi.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că această companie este „mulţumită” cu anumite părţi ale deciziei şi va face apel împotriva altor părţi, scoţând în evidenţă faptul că unele dintre revendicări datează de mai bine de un deceniu.

„Ştim că confidenţialitatea este importantă pentru utilizatorii noştri olandezi şi dorim ca ei să deţină controlul asupra modului în care datele lor personale sunt folosite”, a declarat reprezentantul Meta.

Reclamantul, organizaţia Data Privacy Stichting, a fost lansată în 2020 ca un parteneriat între un grup de firme de avocatură şi Asociaţia pentru protecţia drepturilor consumatorilor olandezi, în scopul de a încerca să obţină despăgubiri în instanţă.

Procesul nu a ajuns încă în stadiul în care să fie pronunţate eventuale despăgubiri, mai notează Reuters care precizează şi că reprezentanţii organizaţiei Data Privacy Stichting nu au putut fi deocamdată contactaţi pentru comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here