O privire în interiorul Rusiei. Universul.net acoperă și ceea ce scrie presa rusă nealiniată lui Putin

Sursa: Wikipedia

Kremlinul a impus un vid de știri în Rusia, după ce Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina, în urmă cu aproape șapte săptămâni.

La două zile de la startul războiului, agenția rusă de monitorizare a presei le-a ordonat instituțiilor de presă să șteargă relatările care, pentru a descrie incursiunea militară masivă și neprovocată a Rusiei, folosesc cuvintele „asalt”, „invazie” sau „declarație de război”.

Rusia numește invazia drept o „operațiune militară specială”. Zeci, dacă nu sute, de jurnaliști ruși și străini au părăsit țara, pe măsură ce știrile au devenit din ce în ce mai dificil de realizat, iar situația lor a devenit insuportabilă.

Dar relatările continuă, deseori cu riscul de a-i pune în pericol pe jurnalişti şi sursele acestora.

Este crucial ca oamenii să știe ce se întâmplă în interiorul Rusiei, dincolo de linia oficială pro-Kremlin.

Universul.net a publicat zeci de materiale care expun situația din Rusia. Acum, am înființat și o secțiune dedicată, denumită „PRESA RUSĂ”, pentru ca accesul cititorilor la asemenea povești să fie mai simplu. Unele vor fi adaptate și pentru secțiunea noastră în limba engleză.

Sursele noastre includ Novaya Gazeta (până când i-a fost suspendată apariția, la sfârșitul lunii martie, din cauza presiunilor), Vedomosti, Gazeta.ru, Kommersant, Meduza. Acoperim  politica rusă, situația economică a țării și fragmente din viața de zi cu zi a oamenilor.

Jurnaliștii care au părăsit Rusia din 24 februarie continuă să realizeze reportaje și să editeze din afara țării lor, din locuri sigure, însă accesând surse din interiorul Rusiei, pentru informații. Unele entități media și-au mutat, momentan, jurnaliștii sau chiar redacțiile în alte țări.

Nu vom da nume de jurnaliști sau entități la care lucrează pentru a le permite să-și continue munca vitală în timpul acestui conflict.

Universul.net salută eforturile lor și le urează numai bine!

NOVAIA GAZETA | Exodul. „Operațiunea specială” din Ucraina a accelerat prăbușirea structurii internaționale a Bisericii Ortodoxe Ruse

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here