„Ocupantule, pleacă acasă”. Protest al Ambasdei Rusiei, după vandalizarea unui monument sovietic

Sursa: Deschide.md

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, la unison cu presa rusă, se revoltă că „vandalii” au distrus un monument din satul Coșnița, raionul Dubăsari, instalat de soldații sovietici în memoria unui ocupant rus pe nume V.E. Suvorin care ar fi apărat aceste pământuri de fasciști, scrie portalul Deschide.md.

Potrivit sursei citate, autorii gestului au lăsat pe monument mesajul „Ocupant idi damoi” (Pleacă acasă, ocupantule – trad.).

Gestul a atras reacția Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, care a trimis o notă de protest Ministerului de Externe al Republicii Moldova, dar și-a făcut cunoscută iritarea și pe Facebook. „Suntem recunoscători autorităților locale, pentru măsurile întreprinse în vederea restaurării monumentului și sperăm că vinovații vor răspunde. Constatăm că încercările unor marginali de a denatura opinia publică, prezentând-i pe „eliberatori” drept ocupanți nu au susținere din partea poporului nostru moldav care ne este frate”, se arată în postarea ambasadei.

Potrivit Deschide.md, subiectul a avut parte de o amplă acoperire și în presa din Rusia.

Republica Moldova trece în ultimele săptămâni prin turbulențe politice majore, cu implicații geopolitice tot mai evidente.

Fostul Guvern Maia Sandu a fost înlocuit recent de Guvernul Ion Chicu. Un cabinet pro-rus, instalat de jocurile din Parlament făcute de socialiștii președintelui Igor Dodon.

La scurt timp după lovitura năucitoare dată componentei pro-europene a alianței PSRM-ACUM, noul premier a făcut prima sa vizită externă la Moscova, de unde a venit încărcat de promisiuni, anunțând totodată și o serie de înțelegeri convenite cu premierul rus, Dmitri Medvedev, care împing tot mai mult Republica Moldova spre orbita Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here