Reclamă la Brexit, făcută la nivel înalt, pe seama vaccinului anti-Covid

Sursa: Wikipedia

Guvernul britanic a susţinut miercuri că Brexitul i-a permis Regatului Unit să devină prima ţară occidentală care a autorizat vaccinul împotriva noului tip de coronavirus, afirmaţie nuanţată de agenţia naţională de reglementare privind medicamentele după unda verde dată vaccinului produs de Pfizer/BioNTech, informează AFP, preluată de Agerpres.

„În timp ce până mai devreme în acest an făceam parte din Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM), datorită Brexitului am putut lua o decizie (…) fondată pe organismul de reglementare britanic, unul de clasă mondială, şi nu în ritmul europenilor, care avansează un pic mai lent”, a afirmat ministrul britanic al sănătăţii Matt Hancock. „Facem cu toţii aceleaşi controale de securitate şi urmăm aceleaşi proceduri, însă datorită Brexitului am putut accelera modul în care sunt făcute”, a adăugat el.

Regatul Unit a părăsit UE pe 31 ianuarie anul trecut, însă va respecta reglementările europene, inclusiv legislaţia farmaceutică, toată perioada de tranziţie ce se va încheia la sfârşitul acestui an.

Din cauza Brexitului, AEM, însărcinată cu autorizarea şi controlul medicamentelor în UE, s-a mutat de la Londra la Amsterdam în martie 2019, cu cei 900 de angajaţi ai săi.

„Am putut anunţa furnizarea acestui vaccin în virtutea clauzelor din legislaţia europeană care există până la 1 ianuarie”, a explicat June Raine, directoarea agenţiei britanice de reglementare pentru medicamente şi produse de sănătate (MHRA), după ce a dat undă verde vaccinului produs de alianţa germano-americană Pfizer/BioNTecheficient în proporţie de 95%. „Viteza sau progresul nostru s-au bazat în totalitate pe datele disponibile în evaluarea noastră continuă”, a adăugat ea, insistând asupra rigurozităţii acestui proces.

Pfizer/BioNTech a depus cererea de autorizare a vaccinului său contra COVID-19 în UE la AEM, care a fixat termenul de 29 decembrie „cel mai târziu” pentru a da sau nu undă verde.

UE şi Regatul Unit sunt angajate în intense negocieri menite să definească noua lor relaţie comercială începând cu 1 ianuarie. În caz de eşec sau de perturbări ale frontierei, vaccinul Pfizer/BioNTech, fabricat în Belgia, ar putea fi transportat cu avionul, a precizat Matt Hancock joi la BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here