Oficial american: China ajută Rusia să realizeze ”cea mai importantă expansiune militară din epoca sovietică”

China ajută Rusia să realizeze „cea mai importantă expansiune militară din epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil” la începutul războiului din Ucraina, a avertizat vineri un înalt oficial american, relatează AFP.

Statele Unite încurajează Beijingul să joace în schimb „un rol constructiv” în conflict, a spus el, adăugând: „Sperăm că aliaţii noştri ni se vor alătura”, potrivit Agerpres.

Americanii speră în special ca ţările europene să pună presiune asupra Chinei pentru a-şi reduce sprijinul militar pentru Rusia.

Acest apel survine în timp ce cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară menţine legături economice deosebit de strânse cu China, urmează să se deplaseze la Beijing, începând de sâmbătă, pentru o vizită de trei zile.

Ca exemple de sprijin al Beijingului pentru complexul militar-industrial rus, un alt oficial american de rang înalt a citat achiziţiile masive de către Moscova de componente electronice, maşini-unelte şi explozivi chinezi, adăugând că „entităţi chineze şi ruse au lucrat pentru a produce împreună drone” pe teritoriul rus.

Cei doi oficiali americani citaţi au cerut anonimatul.

În detaliu, informaţiile la care are acces administraţia Biden arată că în ultimele trei luni ale anului 2023, „mai mult de 70% din importurile de maşini-unelte ale Rusiei au venit din China”, ceea ce le-a permis ruşilor să-şi mărească producţia de rachete balistice.

Americanii au citat compania chineză Dalian Machine Tool Group printre furnizorii Rusiei.

Înalţii oficiali deja citaţi au mai indicat că grupurile Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology şi Hikvision au furnizat sisteme optice utilizate, de exemplu, la tancurile ruseşti.

Ei au menţionat, de asemenea, numele companiilor chineze iRay Technology şi North China Research Institute of Electro-Optics.

China livrează de asemenea Rusiei, potrivit sursei citate, motoare de drone şi sisteme de propulsie pentru rachete de croazieră, precum şi nitroceluloză, un material folosit de Rusia la fabricarea muniţiei de artilerie.

„Ştim de asemenea că China oferă Rusiei imagini de recunoaştere pentru războiul său împotriva Ucrainei”, a spus responsabilul citat.

„Una dintre cele mai decisive modalităţi de a ajuta Ucraina astăzi este de a convinge China să nu mai ajute Rusia să-şi reconstruiască baza militaro-industrială”, a comentat un alt oficial american de rang înalt.

Statele Unite şi-au sporit recent avertismentele către Beijing, iar problema sprijinului militar pentru Rusia a fost, de exemplu, în centrul unei convorbiri purtate recent de preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping.

Xi Jinping: Relaţiile strânse dintre China şi Rusia constituie o alegere strategică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here