Oficial ucrainean: Daria Dughina a fost executată de Rusia

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, a declarat marţi că asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a fost o ‘execuţie săvârşită de serviciile secrete ruse, Ucraina neavând nimic de a face cu aceasta’, relatează EFE şi DSNews, citatye de Agerpres.

Într-o declaraţie pentru postul public al televiziunii ucrainene Kanal 24, preluată de agenţii de presă locale, Danilov a negat acuzaţiile serviciilor secrete ruse care au atribuit Ucrainei responsabilitatea pentru moartea Dariei Dughina, jurnalistă şi politolog, care împărtăşea ideile conservatoare ale tatălui său.

‘Nu ne-a interesat deloc această persoană (Dughina), chiar era fără importanţă pentru noi. FSB (Serviciul Federal de Securitate) este cel care a făcut-o, iar acum va spune că cineva dintre ai noştri este implicat’, a afirmat Danilov.

Şeful Consiliului pentru Securitate Naţională de la Kiev susţine că ucrainenii ‘nu lucrează aşa’. ‘Bărbaţii şi femeile noastre au sarcini mult mai importante de îndeplinit. Nu suntem implicaţi deloc în explozia care a ucis această femeie, este opera serviciilor secrete ruse’, a insistat el.

Danilov spune că Daria Dughina şi tatăl ei au criticat ceea ce Rusia numeşte drept ‘operaţiune militară specială’ în Ucraina pentru că li s-a părut că aceasta se prelungeşte prea mult.

În opinia sa, serviciile secrete ruse au început să-i elimine pe cei care critică ‘succesele’ militare ale Rusiei în războiul din Ucraina.

‘Serviciul nostru de securitate nu are nimic de a face cu aceasta’, a subliniat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina.

Rusia a acuzat luni Ucraina de uciderea fiicei unuia dintre ideologii imperialismului rus, Daria Dughina, într-un atentat terorist pe care l-a atribuit unei femei de naţionalitate ucraineană şi care ar fi agentă a serviciilor secrete de la Kiev, identificată ca Natalia Vovk, de 43 de ani. Aceasta ar fi fost însoţită de fiica sa de 12 ani.

‘Crima a fost pregătită şi executată de serviciile speciale ucrainene’, a declarat Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei despre atacul comis sâmbătă seara într-o suburbie a Moscovei în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina. În ultimii ani, aceasta se exprima în mod regulat în mass-media pro-Kremlin, unde critica cu înverşunare ‘hegemonia occidentală’. În special, ea lucrase pentru postul de televiziune rus ultraconservator Ţarigrad, potrivit AFP.

Acuzaţiile Moscovei care leagă Ucraina de atentatul în care a decedat fiica lui Dughin nu sunt decât ‘rodul propagandei’ Kremlinului, care ‘creează din nou lumi fictive’, a reacţionat la rândul său consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter.

Podoliak, membru al echipei desemnate de Kiev pentru a negocia o eventuală încetare a focului cu Rusia, subliniază că ‘în mod surprinzător, ruşii nu au găsit’ vizele estoniene utilizate de suspecte – mama şi fiica ei de 12 ani – pentru a fugi din Rusia după atac.

Potrivit FSB, această ucraineană a fugit apoi în Estonia împreună cu fiica ei.

‘Broaştele şi şerpii din serviciile speciale ruse au început o luptă între specii’, a remarcat ironic el în postarea sa pe Twitter, potrivit Unian.

Moartea Dariei Dughina a provocat un şoc în Rusia, readucând în memorie numeroasele atentate care au însângerat perioada instabilă de după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, notează AFP.

Promotor al ‘Euroasianismului’, o doctrină imperialistă care pledează pentru o alianţă între Europa şi Asia sub conducerea Rusiei, Aleksandr Dughin este vizat din 2014 de sancţiunile Uniunii Europene. Personalitate mediatică şi poliglotă, Dughin, fiul unui general GRU şi având el însuşi numeroase legături cu Serviciul de informaţii al armatei ruse, conform unor media ruse, exercită influenţă asupra unei părţi a extremei drepte europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here