Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în contextul în care Kievul solicită ca Occidentul să îi trimită şi mai mult armament pentru contracararea invaziei ruse, relatează AFP, citată de News.ro.

După câteva săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercuri să trimită Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi să permită şi altor ţări europene să furnizeze blindate similare Kievului. În acelaşi timp, Statele Unite au decis să furnizeze armatei ucrainene blindate Abrams de fabricaţie americană.

Întrebat într-un interviu în Tagesspiegel cu privire la dorinţa Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns: “Nici măcar nu se pune problema avioanelor de luptă. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant de licitare când este vorba de sistemele de arme”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Berlinului şi Washingtonului după deciziile de trimitere a tancurilor, însă a cerut şi mai mult, în special avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

În interviul acordat, Olaf Scholz a avertizat cu privire la riscul de escaladare în relaţia cu Moscova. “Nu există un război între NATO şi Rusia. Nu vom permite o astfel de escaladare”.

El a menţionat că este necesară menţinerea dialogului cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ultima dată, el a vorbit cu Putin la începutul lunii decembrie. “Voi vorbit din nou la telefon cu Putin”, a precizat Scholz.

Olaf Scholz: Cu toate că va trimite tancuri, Germania nu este o parte beligerantă în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here