Olanda: Datele personale ale persoanelor testate de COVID, vândute pe Internet cu 30-50 de euro

Datele persoanelor testate în Olanda pentru a se afla dacă sunt sau nu bolnave de covid-19 au fost vândute în mod ilegal, dezvăluie presa olandeză – „costă între 30 şi 50 de euro şi primeşti adresa de domiciliu, a mesageriei electronice, numărul de telefon şi de securităate socială ale persoanei” -, ceea ce a condus la deschiderea unei anchete, iar doi angajaţi ai Serviciilor olandeze de Sănătate Publică, suspectaţi de furt de date personale, au fost arestaţi, relatează AFP.

Sistemul Informatic al Serviciului de Sănătate Publică (GGD) permite, începând din aprilie, descărcarea şi imprimarea unor liste cu persoane testate, potrivit postului public de televiziune NOS.

Aceste dezvăluiri apar după cele ale postului privat de televiziune RTL.

„Există un comerţ la scară mare cu milioane de coordonate, de numere de telefon şi de numere de securitate socială, provenind de la cele mai mari două sisteme corona (noul coronavirus) ale GGD”, dezvăluia luni RTL.

„Asta rezultă din ancheta RTL Nieuws, care a prezentat vineri GGD” aceste informaţii, anunţă  postul, care precizează că aceste informaţii au determinat poliţia olandeză să deschidă „imediat” o anchetă.

Doi angajaţi de la GGD, suspectaţi de furt de date, au fost arestaţi, a anunţat luni, într-un comunicat, poliţia olandeză.

VÂNZARE DE DATE PE TELEGRAM, SNAPCHAT, WICKLR

Prin servicii de mesagerie online ca Telegram, Snapchat şi Wickr, datele private din sistemele GGD sunt scoase la vânzare, de luni de zile, pe zeci de conturi, dezvăluie RTL.

„Unele conturi oferă posibilitatea căutării datelor anumitor persoane. Costă între 30 şi 50 de euro şi apoi primeşti adresa de domiciliu, adresa mesageriei electronice, numărul de telefon şi de securitate socială ale persoanei”, mai dezvăluie postul.

Autoritatea olandeză de Protecţie a Datelor Persoanle (AP) a anunţat miercuri, într-un comunciat, că a cerut explicaţii serviciilor locale de sănătate şi că este ”asaltată” de apeluri telefonice de la persoane îngrijorate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here