Inquam Photos / George Calin

Lia Olguța Vasilescu sustime într-o postare pe Facebook că guvernul Franței i-a copiat Legea pensiilor, mai exact legea care prevede creșterea pensiilor cu 40%. Olguța Vasilescu a devenit faimoasă după discursul, susținut într-o franceză ”aproximativă”, în 2017, la Comisia ONU pentru condiția femeii.

Franța se inspiră din legea pensiilor scrisă de PSD și pe care PNL nu vrea să o pună în aplicare. De la 1 ianuarie ar fi trebuit că PNL să înceapă recalcularea celor 5 milioane de pensii pentru a se aplică nouă formulă. Ar fi trebuit…”, a scris Olguța Vasilescu pe Facebook, distribund o știre de pe un site fantomă.

Însă chiar în știrea distribuită de Lia Olguța Vasilescu se afirmă că noul proiect de lege din Franța stârnește proteste aprinse chiar în rândul electoratului de stânga. Singura legătură între legea Olguței și proiectul lui Macron este că pensia va fi calculată în baza unui sistem pe puncte.

Președintele Emmanuel Macron propune revizuirea întregului sistem de pensii din Franța, după modelul votat de Parlamentul român, la propunerea PSD, mai precis dorește să introducă sistemul de puncte. Intenționează că pachetul, zis de reforme, să-l depună în Adunarea Națională, fără o prestabilită dezbatere largă.

Legea propusă va revizui radical sistemul de pensii postbelice, fuzionand cele 42 de scheme existente, atât în sectorul privat, cât și în cel public, într-un sistem universal bazat pe puncte. Guvernul francez a decis că oamenii trebuie să muncească mai mulți ani, retrăgându-se mai târziu la pensie”, se afirmă în materialul distribuit de Olguța Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu vorbind în franceză la deschiderea Comisiei ONU pentru condiția femeii, în 2017

Banii pentru majorarea pensiilor sunt în buget, a declarat, luni, ministrul propus al Finanțelor Publice, Florin Cîțu, menționând că ar fi preferat să plătească pensiile mărite de la 1 ianuarie, așa cum s-a întâmplat cu salariile din sectorul public.

Ministerul Finanțelor se ocupă cu alocarea bugetului și respectarea legislației în vigoare. Dacă avem legislație în vigoare, alocăm buget în funcție de legislația în vigoare. Aplicarea Legii pensiilor, și aici este foarte important, este unde ați fost dumneavoastră, la Ministerul Muncii. Deci, aplicarea Legii pensiilor este la Ministerul Muncii, dar eu nu mă ascund aici de răspuns. Vreau să va spun altceva. Trebuie să înțelegem de ce dumneavoastră nu ați vrut să plătiți pensiile de la 1 ianuarie. Pentru că asta este întrebarea. Eu vă spun că banii sunt în buget, aș fi plătit pensiile de la 1 ianuarie, am inclus banii în buget, sunt acolo și pensiile trebuia plătite de la 1 ianuarie. Eu aș fi preferat să plătesc pensiile de la 1 ianuarie, să creștem pensiile de la 1 ianuarie”, a spus Florin Citu, răspunzând unei întrebări adresate de fostul ministru al Muncii Marius Budăi, referitor la majorarea punctului de pensie în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here