Secretar de Stat, despre o situație dubioasă în România: Sunt raportate multe decese din cauza Covid-19 la pacienți decedați din alte cauze

Inquam Photos / Ilona Andrei

Bilanțul deceselor Covid-19 din România nu reflectă cu exactitate realitatea. Cel puțin asta dă de înțeles secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan.

Potrivit acestuia,  multe dintre persoanele cu comorbidități diagnosticate și cu SARS-CoV-2 erau deja într-o stare atât de gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, încât nu se poate spune cu exactitate dacă au murit din cauza noului coronavirus.

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat dr. Horațiu Moldovan, luni seara, la Antena 3. 

„Importantă diferența!”, a subliniat secretarul de stat în momentul în care realizatorul emisiunii a menționat cazul Germaniei, care ar fi raportat numai decesele cauzate exclusiv de Covid-19 și de aici „performanța” ei în statistici, din care se vede că în ciuda numărului mare de cazuri de infecții înregistrate, spre deosebire de alte țări, are puține decese.

Încă 15 persoane infectate cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore, numărul celor decedaţi ajungând la 818, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Este vorba despre opt bărbaţi şi şapte femei cu vârste cuprinse între 52 şi 97 de ani.

3 COMENTARII

 1. In Germania toate certificatele de deces sunt verificate de medicul legist. Eu, ca medic de familie, intocmesc certificatul de deces, dar acesta este apoi verificat de medicul legist si validat.

  • Vorbesti prostii, dle Calin Carmaciu.
   Daca ai fi medic n-ai face asemenea afirmatii.

   La decesul unei persoane – acasa, la spital sau intr-un azil, decesul este constatat si confirmat de medicul de casa sau, in lipsa acestuia, de catre un medic de serviciu de la urgenta.
   Medicii legisti nu au absolut nimic de-a face cu decesele „normale” ci intervin doar in cazurile speciale (cand medicul de casa are dubii in lagatura cu cauza decesului sau cand familia solicita o ancheta la politie)
   Un medic legist nu are cum sa valideze o simpla foaie de deces, fara sa inspecteze el insusi cadavrul. Cea ce este absolut imposibil, ca nivel de munca.

  • Unde ati studiat medicina, domnule Carmaciu? Cati ani au durat studiile? Aveti diploma de medic? Si cata practica in domeniu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here