„Olimpiada Genocidului”. SUA militează pentru boicotarea internațională a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Chestiunea uigură îi dă bătăi de cap lui Xi Jinping

Nori negri se adună deasupra Chinei. Acuzațiile de genocid care i se aduc în problema uigură ar putea avea consecințe dramatice asupra Olimpiadei de Iarnă de la Beijing de anul viitor. Tot mai multe țări cochetează cu ideea boicotării evenimentului, ceea ce ar fi o dură lovitură diplomatică pentru Xi Jinping.

Statele Unite sunt portdrapelul acestei ofensive. Washingtonul a anunţat că intenţionează să discute cu aliaţii despre o eventuală boicotare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, în contextul unei creşteri a presiunilor din partea asociaţiilor pentru apărarea drepturile omului şi a politicienilor, informează AFP.

„Cu siguranţă este un lucru despre care dorim să discutăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, întrebat dacă SUA au în vedere un boicot comun cu aliaţii săi.

„Suntem de părere că o abordare coordonată ar fi nu numai în interesul nostru, ci şi în interesul aliaţilor şi partenerilor noştri”, a spus Price, fără a dezvălui poziţia administraţiei americane în această privinţă.

Mai târziu în cursul după-amiezii de marţi, Ned Price a clarificat subiectul într-o postare pe Twitter: „După cum am menţionat, nu avem niciun anunţ de făcut cu privire la Jocurile Olimpice de la Beijing. 2022 este încă departe, dar vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a ne defini preocupările comune şi pentru a stabili abordarea noastră comună faţă de Partidul Comunist Chinez”.

Mai multe asociaţii militante, precum şi politicieni republicani, şi-au intensificat recent apelul la boicotarea de către SUA a Jocurilor Olimpice. Aceştia se bazează, în parte, pe mai multe ONG-uri şi ţări care acuză autorităţile chineze că îi persecută pe musulmanii uiguri, în special prin internarea lor în lagăre de reeducare, unde membrii acestei minorităţi sunt supuşi, conform mărturiilor supravieţuitorilor, unor diferite forme de abuz.

Administraţia preşedintelui Joe Biden nu a exclus niciodată posibilitatea boicotării Jocurilor Olimpice, fără a anunţa însă o poziţie fermă.

Purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat în februarie că administraţia se va consulta cu Comitetul Olimpic al SUA în această privinţă.

În 1980, SUA au boicotat Jocurile Olimpice de la Moscova după ce URSS-ul a invadat Afganistanul, iar blocul sovietic a răspuns patru ani mai târziu cu un boicot al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles. 

Ce spune Comitetul Olimpic Internațional

Regimul de la Beijing denunţă apelurile la boicot şi respinge orice acuzaţie de genocid împotriva uigurilor prezentând presupusele lagăre drept centre de formare profesională.

Între timp, Comitetul Olimpic Internațional pare adeptul unei politici a „ochilor închiși” în privința uigurilor.

În toamnă, la presiunea unei campanii numite „Olimpiada Genocidului”, Comitetul Olimpic Internațional a organizat un dialog video cu mai multe ONG-uri, care cereau să-i fie retras Beijingului statutul de organizator al Jocurilor Olimpice, argumentând că evenimentul va legitima abuzurile împotriva drepturilor omului.  

„Voi, doamnelor și domnilor, aveți propriile responsabilități”, a răspuns Juan Antonio Samaranch, președintele Comisiei de coordonare pentru viitoarele Jocuri de Iarnă, conform stenogramelor consultate de BuzzFeed News. „Noi le avem pe ale noastre.”

Activiștii au atras atenția asupra detenției în masă a musulmanilor din Xinjiang și represiunii îndreptate împotriva democrației din Hong Kong, aducând în discuție, de asemenea, și situația din Tibet.  Însă oficialii Comitetului Olimpic Internațional le-au respins întrebările, susținând că Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 au condus, de exemplu, la o grijă mai mare a autorităților chineze față de calitatea aerului.  

Contactați de BuzzFeed News, responsabilii Comitetului au explicat că forul trebuie să-și păstreze neutralitatea în „problemele politice globale” și că „acordarea Jocurilor Olimpice unui Comitet Olimpic Național nu înseamnă că Comitetul Olimpic Interanțional este acord cu structura politică, circumstanțele sociale sau standardele drepturilor omului din acea țară”.

„Organizarea din nou a Jocurilor Olimpice la Beijing poate fi văzută ca o susținere a atrocităților Partidului Comunist Chinez, inclusiv a genocidului uigur”, consideră Teng Biao, unul dintre cei mai cunoscuți apărători din China ai drepturilor omului.

Zumretay Arkin, manager de programe al Congresului Mondial Uigur, le-a spus oficialilor Comitetului Olimpic că are rude dispărute din Xinjiang. „Totul s-a agravat din 2008”, a declarat ea pentru BuzzFeed News. „Avem un genocid în toată regula, avem oameni în lagăre de concentrare și ne spuneți că situația nu s-a agravat?”

„Suferim din cauza acestor politici”, a adăugat ea. „Nu v-ați gândi niciodată să găzduiți jocurile în Coreea de Nord sau în alte locuri. De ce este China diferită?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here