Omorâți de regimul pe care îl detestă și de care au scăpat. Avionul doborât era plin cu iranieni din Diaspora

sursa: CBC Toronto

Avionul ucrainean doborât de la rechetă iraniană la scurt timp de la decolarea de pe aeroportul din Teheran era plin de iranieni din diaspora. 138 dintre cei 179 de oameni care erau la bord aveau ca destinație finală Canada. Ruta Teheran-Toronto cu escală la Kiev era foarte populară pentru iranienii din diaspora care voiau să vină să-și vadă rudele rămase în țară. O cursă directă nu există, din cauza izolării regimului ayatollahilor.

Canada are peste 200.000 de cetățeni de origine iraniană, cei mai mulți fiind oameni care au fugit din Iran după revoluția islamică din 1979 sau urmașii acestora. Diaspora iraniană din Canada este foarte bogată, foarte influentă și detestă aproape în integralitatea sa actualul regim.

Mulți dintre pasagerii de origine iraniană erau studenți sau profesori care se întorceau acasă după ce și-au vizitat rudele rămase în Iran. Universitatea din Alberta plânge moartea a 10 membrii ai comunității sale academice, inclusiv doi profesori căsătoriți și fiicele acestora de 14, respectiv 9 ani. Doi soți din Vancouver și fiul lor adolescent, care fuseseră într-o vacanță scurtă în Iran, erau și ei la bord.

Poate mai tragic, două cupluri care merseseră în Iran să se căsătorească erau în avion și și-au pierdut viețile.

Comunitatea iraniană din Canada este foarte unită iar liderii ei au spus că aproape toți știu pe cineva care era la bordul avionului ucrainean.

Premierul canadian, Justin Trudeau, s-a întâlnit vineri cu unele dintre familiile îndoliate. În paralel, autoritatea aeronautică pregătește o echipă pe care să o trimită la Teheran ca să asiste la ancheta condusă de autoritățile iraniene.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here