Concluzia discuției Macron-Putin-Merkel-Zelenski: E „necesară încorporarea formulei Steinmeier în legislația ucraineană”

Întâlnirea în format Normandia, care a avut loc luni la Paris între liderii Franței, Germaniei, Rusiei și Ucrainei, va fi urmată de o nouă rundă de discuții în următoarele patru luni, se arată într-un comunicat al Ambasadei Ucrainei la București, care enumeră principalele concluzii la care s-a ajuns.

Comunicatul remis de Ambasada Ucrainei la București:

Președintele Republicii Franceze, Cancelarul Republicii Federale Germania, Președintele Federației Ruse și Președintele Ucrainei s-au întâlnit în data de 9 decembrie anul curent la Paris.

Acordurile de la Minsk (Protocolul de la Minsk din 5 septembrie 2014, Memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014 și Complexul de măsuri din 12 februarie 2015) continuă să constituie baza formatului Normandia, ale cărui state membre se angajează să le pună în aplicare deplină.

S-a pus accent pe un angajament comun pentru o arhitectură durabilă și cuprinzătoare a încrederii și securității în Europa, bazată pe principiile OSCE, pentru care soluționarea conflictului din Ucraina este unul dintre mai mulți pași importanți.

În acest sens, participanții la reuniunea formatului Normandia au decis următoarele:

  1. Măsuri urgente pentru stabilizarea situației în zona de conflict:

Părțile s-au angajat să implementeze integral și cuprinzător regimul încetării focului, susținut de punerea în aplicare a tuturor măsurilor necesare menținerii regimului încetării focului până la sfârșitul anului 2019.

Părțile sprijină elaborarea și punerea în aplicare a unui plan de acțiuni actualizat pentru deminare, bazat pe decizia Grupului Trilateral de Contact cu privire la activitatea de deminare din 3martie 2016.

Părțile susțin acordul din cadrul Grupului Trilateral de Contact cu privire la trei zone suplimentare de separare în scopul separării forțelor și mijloacelor până la sfârșitul lunii martie 2020.

Părțile încurajează Grupul Trilateral de Contact să faciliteze eliberarea și schimbul
persoanelor deținute asociate cu conflictul până la sfârșitul anului, pe baza principiului „toţi în schimbul tuturor”, începând cu „toți identificați în schimbul tuturor identificați”, înțelegând că organizațiilor internaționale, inclusiv Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), li se va acorda acces complet și necondiționat către toate persoanele deținute.

Părțile vor susține realizarea în termen de 30 de zile a unui acord în cadrul Grupului Trilateral de Contact cu privire la noile puncte de trecere a liniei de separare, bazate în primul rând pe criterii umanitare.

Părțile reamintesc că Misiunea Specială de Monitorizare (MSM) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa trebuie să fie capabilă de a utiliza toate capacitățile mandatului (din 21 martie 2014) și să aibă un acces în condiții de siguranță și securitate pe întregul teritoriu al Ucrainei pentru implementarea integrală a mandatului său.

2. Măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor politice ale acordurilor de la Minsk:

Părțile își exprimă interesul de a ajunge la acorduri în formatul Normandia (N4) și Grupul Trilateral de Contact cu privire la toate aspectele legale ale Legii privind ordinea specială a autoguvernării la nivel local (cu privire la statutul special) ale anumitor raioane a regiunilor Donetsk și Luhansk – după cum se specifică în Complexul de măsuri pentru implementarea Acordurilor de la Minsk din 2015 – pentru a asigura funcționarea continuă a acestuia.

Părțile consideră necesară încorporarea „formulei Steinmeier” în legislația ucraineană, conform versiunii convenite de către N4 și Grupul Trilateral de Contact.

Pașii care urmează:

  • Părțile solicită miniștrilor săi de externe și consilierilor politici să asigure executarea acordurilor convenite și se angajează să organizeze o nouă întâlnire în acest format pe parcursul a patru luni cu privire la condițiile politice și de securitate, printre altele – pentru organizarea alegerilor locale.

4 COMENTARII

  1. […] Liderul de la Moscova, Vladimir Putin, are în prezent o fereastră de oportunitate de care nu va ezita să profite, iar Occidentul va avea tentațiile sale, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Muntean, cu referire la discuțiile în format Normandia, pe tema conflictului din Donbas. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here