Cazul Rovanei Plumb, fără precedent, a băgat în ceață Uniunea Europeană

Respingerea Rovanei Plumb și apoi a lui Laszlo Trocsanyi de către comisia juridică a Parlamentului European, după verificarea declarațiilor financiare a provocat confuzie la nivelul Uniunii Europene.

O asemenea situație este fără precedent, deoarece comisarii de până acum nu au trebuit să treacă prin această verificare. Regulamentul de procedură al PE a fost schimbat în 2016 iar Comisia von der Leyen este prima căreia i se aplică.

Pragul de care nu au trecut candidații României și Ungariei există la Anexa VII. Mai precis, la articolul 2, punctul c.

(c)   în cazul în care comisia competentă pentru chestiuni juridice constată existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese financiare sau în urma primirii informațiilor suplimentare din partea comisarului desemnat, comisia pregătește recomandări pentru soluționarea conflictului de interese;

printre recomandări se pot număra renunțarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către Președintele Comisiei;

în cazuri mai grave, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, în ultimă instanță, comisia competentă pentru chestiuni juridice poate concluziona că comisarul desemnat nu își poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită; ulterior, Președintele Parlamentului îl întreabă pe Președintele Comisiei ce alte măsuri intenționează să adopte.

Regulamentul există, dar procedurile de urmat sunt confuze, deoarece nu am mai fost folosite până acum.

Comisia JURI, cea care a făcut evaluarea, a transmis o scrisoare președintelui PE, David Sassoli, prin care îl anunță de decizia de suspendare a procedurii de validare in cazul Rovanei Plumb și a lui Laszlo Trocsanyi.

Șeful legislativului ar trebui să-i scrie Ursulei von der Leyen, să decidă împreună o soluție. Dar David Sassoli a cerut lămuriri suplimentare de la JURI, doar că această comisie revine la muncă abia luni.

Abia atunci ar putea președintele Parlamentului și președintele desemnat al Comisiei Europene să ia o decizie, în baza recomandărilor făcute de comisia JURI. Un eurodeputat din acest for a spus că Ursula von der Leyen ar trebui să explice și de ce Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu au fost respinși chiar de ea.

Deocamdată, candidații României și Ungariei nu au fost respinși definitiv, ci doar procedura de validare a lor a fost suspendată. Audierile celor doi în comisiile de specialitate ar fi trebuit să aibă loc luni și marți, dar probabil o să fie întârziate.

Mina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a menționat că țările nu trebuie, automat, să facă noi propuneri de comisari. Dar, dacă nu se va găsi o soluție la conflictele de interese, conform punctului (c), acest lucru va trebui făcut.

Presa internațională nu a rămas fără reacție:

Reuters a spus că respingerile îl fac de râs pe premierul ungar Viktor Orban, dar și Guvernul României, aflat în mijlocul unei crize politice și care a mai avut probleme la Bruxelles.

The Washington Post – „Noua echipă de top a UE este în dubii din cauza unor îngrijorări legate de conflicte de interese”

Politico – „Ursula von der Leyen, dureri de cap din cauza refuzurilor”

Balkan Insight a notat că Budapesta s-a plâns de o vânătoare de vrăjitoare și că Rovanei Plumb i s-a arătat ușa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here