OMS avertizează: Transmiterea virusului dincolo de granițele Chinei poate fi doar „vârful icebergului”

Răspândirea coronavirusului dincolo de granițele Chinei, în rândul unor persoane care nu au pus piciorul în Republica Populară, poate fi doar „vârful icebergului” epidemiei, avertizează șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite The Guardian.

„Au exista unele îngrijorări legate de transmiterea lui nCoV2019 la persoane care nu au călătorit în China. Detectarea unui număr mic de astfel de cazuri poate indica o transmitere mai răspândită în alte țări; pe scurt, este posibil să vedem doar vârful icebergului”, a scris șeful OMS într-un mesaj pe Twitter.

Bilanțul

Noul coronavirus a ucis 908 persoane în China continentală, unde numărul celor infectaţi a depăşit 40.000, potrivit bilanţului dat publicităţii luni de autorităţi, care confirmă totodată o anumită stabilizare în progresia epidemiei.

Nouăzeci şi şapte de decese noi au fost raportate în China continentală, dintre care 91 în Hubei, provincie din centrul ţării cu capitala la Wuhan, considerat focarul epidemiei.

Virusul nCoV 2019, apărut în decembrie într-o piaţă din Wuhan, a făcut două victime şi în afara Chinei, una în Filipine şi alta în Hong Kong.

Bilanţul global al celor 910 decese provocate de noul coronavirus îl depăşeşte pe cel al Sindromului Acut Respirator Sever (SARS), soldat cu moartea a 774 de persoane în întreaga lume în 2002-2003.

O oarecare stabilizare

Potrivit OMS, numărul de infectări detectate zilnic în China se stabilizează, însă este prea devreme pentru a concluziona că epidemia şi-a depăşit apogeul.

O „misiune internaţională de experţi” a OMS, condusă de Bruce Aylward, un veteran care a lucrat şi la alte urgenţe sanitare, a plecat duminică seara spre China, a precizat organizaţia.

În China continentală, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns 40.171, după anunţarea a 3.000 de cazuri suplimentare luni (faţă de aproximativ 2.600 în ziua precedentă).

Multe ţări întăresc măsurile restrictive care vizează persoanele provenind din China şi îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în această ţară. Majoritatea companiilor aeriene internaţionale au suspendat zborurile către China continentală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here