OMS convoacă o reuniune specială pentru noua tulpină din Africa de Sud

Sursa: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează o nouă variantă Covid cu numeroase mutații. Instituția a programat o reuniune specială vineri pentru a discuta ce ar putea însemna aceasta pentru vaccinuri și tratamente, anunță CNBC.

Varianta, denumită B.1.1.1.529, a fost detectată în Africa de Sud în număr mic, potrivit OMS.

Nu știm încă foarte multe. Ceea ce știm este că această variantă are un număr mare de mutații. Iar îngrijorarea este că, atunci când ai atât de multe mutații, acestea pot avea un impact asupra modului în care se comportă virusul”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri care a fost transmisă în direct pe canalele de socializare ale organizației.

Monitorizarea noii variante are loc în contextul în care cazurile de Covid se înmulțesc în întreaga lume în apropierea sezonului de sărbători, OMS raportând puncte fierbinți în toate regiunile și în special în Europa, scrie mediafax.ro.

Oamenii de știință sud-africani au detectat peste 30 de mutații ale proteinei spike, partea virusului care se leagă de celulele din organism, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud, omul de știință sud-african Tulio de Oliveira.

Varianta B.1.1.1.529 conține mai multe mutații asociate cu o rezistență crescută la anticorpi, ceea ce ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor, alături de mutații care, în general, o fac mai contagioasă, potrivit diapozitivelor prezentate în cadrul briefingului. Alte mutații din noua variantă nu au fost observate până acum, astfel că oamenii de știință nu știu încă dacă sunt semnificative sau dacă vor schimba modul în care se comportă virusul.

Varianta s-a răspândit rapid în provincia Gauteng, în care se află cel mai mare oraș al țării, Johannesburg.

Varianta a fost detectată și în Botswana și Hong Kong, a precizat Phaahla.

Grupul de lucru pentru evoluția virusului va decide dacă B.1.1.529 va deveni o variantă de interes sau o variantă îngrijorătoare, după care OMS îi va atribui variantei un nume grecesc, a spus Van Kerkhove.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here