OMS şi Fundaţia Bill & Melinda Gates încearcă să inverseze tendinţa de scădere a ratelor de vaccinare a copiilor

fetita vaccin hpv
Foto: Unsplash

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) colaborează cu Fundaţia Bill & Melinda Gates, precum şi cu alte organizaţii şi asociaţii non-profit, pentru a opri şi apoi a inversa scăderea ratelor de vaccinare de rutină a copiilor, o tendinţă cauzată de pandemia de COVID-19, informează Reuters, citată de Agerpres.

Iniţiativa a fost lansată luni de OMS, UNICEF, Alianţa pentru vaccinuri GAVI şi Fundaţia Bill & Melinda Gates, printre alţii, cu scopul de a proteja ţările de apariţia unor epidemii de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola şi febra galbenă.

Eforturile se vor concentra pentru creşterea ratelor de vaccinare în 20 de ţări, care totalizează 75% dintre copiii care nu au fost vaccinaţi în 2021.

„OMS sprijină zeci de ţări pentru a-şi restaura imunizarea şi alte servicii medicale esenţiale. Recuperarea decalajului este prioritară. Niciun copil nu ar trebui să moară din cauza unei boli care poate fi prevenită prin vaccinare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ratele de vaccinare a copiilor în timpul pandemiei de COVID-19 au scăzut din cauza spitalelor supraaglomerate, restricţiilor de tip lockdown şi sincopelor înregistrate în transporturile de flacoane, seringi şi alte echipamente medicale.

Potrivit OMS, 25 de milioane de copii cu vârste mai mici de un an nu au primit vaccinurile de bază în 2021, iar acoperirea globală privind imunizarea copiilor a scăzut la 81% în acel an, în comparaţie cu procentul de 86% din 2019.

Oamenii din lumea întreagă şi-au pierdut încrederea în importanţa vaccinărilor de rutină ale copiilor împotriva unor boli mortale precum rujeola şi poliomielita în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit unui raport publicat de UNICEF săptămâna trecută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here