Omul care l-a conectat pe Plahotniuc cu noul șef al spionilor americani l-a consiliat și pe Tăriceanu

O anchetă recentă a publicației propublica.org dezvăluie faptul că noul director al Serviciului Național de Informații al SUA, Richard Grenell, ar fi lucrat pentru politicieni controversați din Europa de Est, la comanda lui Arthur Finkelstein. În perioada 2007-2008, și Călin Popescu Tăriceanu a beneficiat de serviciile unei echipe de consultanți coordonată tot de Arthur Finkelstein, după cum dovedesc probele procurorilor DNA din dosarul de corupție în care este implicat liderul ALDE.

Potrivit unei surse propublica.org, Richard Grenell a lucrat pentru Finkelstein în calitate de consultant media pentru clienții din Europa de Est. Sursa citată, precum și o altă persoană, au spus că Plahotniuc ar fi clientul din Republica Moldova.

Grenell a avut și o firmă de consultanță în afaceri publice numită Capitol Media Partners. Unul dintre clienții firmei, în conformitate cu informațiile financiare pe care Grenell le-a depus când a devenit ambasador, a fost Arthur J. Finkelstein, consultantul politic republican printre ai cărui clienți s-au numărat prim-ministrul Netanyahu al Israelului și premierul Viktor Orban din Ungaria. Declarațiile de venit ale lui Grenell indică faptul că a primit peste 5.000 de dolari de la firma lui Finkelstein, dar nu specifică cât de mult, mai dezvăluie sursa citată.

Totodată, pe Arthur Finkelstein îl regăsim și în ”afacerea Microsoft”, în dosarul în care este implicat și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit documentelor DNA, în perioada 2007-2008, Tăriceanu a beneficiat de serviciile unei echipe de consultanți coordonate de Arthur Finkelstein, di n care făceau parte cetățenii israelieni Tal Silberstein și Shimon Sheves, precum și afaceristul Dan Andronic, nota Ziare.com într-un articol din 2018, pe care îl redăm integral:

Mesajele lui Dan Andronic l-au dat de gol pe Tariceanu. Ce documente au procurorii DNA

Corespondența electronică găsită în calculatorul lui Dan Andronic, declarațiile de martori ale mai multor consultanți israelieni date în cadrul unei comisii rogatorii, date financiare privind firme offshore și transferuri de bani, dar și declarațiile unor martori sunt o parte din probele procurorilor DNA în cazul de corupție în care este implicat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Postul Antena 3 a prezentat ordonanța prin care i s-au adus la cunoștință învinuirile unuia dintre protagoniștii dosarului: Petru Berteanu. Acuzațiile: complicitate la luare de mită. Petru Berteanu controla o societate, împreună cu o altă persoană, prin intermediul căreia ar fi trecut o parte din banii din acest dosar. Actul este din 6 noiembrie și este semnat de procurorul Marius Bulancea, șeful Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din cadrul DNA.

Ancheta în cazul „Microsoft”

Acest dosar s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităților judiciare austriece. Un alt dosar este o disjungere din celebrul caz „Microsoft”.

Firma care ar fi dat mită este Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria implicată în afacerea Microsoft. Reprezentantul acestei firme în România este Claudiu Florică. În timpul anchetei privind cazul Microsoft, procurorii DNA au avut mai multe comisii rogatorii în Austria privind modul în care sume uriașe de bani au fost transferate de această societate.

Din datele prezentate de Antena 3, care citează ordonanța DNA, reiese că firma Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria ar fi achitat o parte din contractul de consultanță prestată de consilieri israelieni lui Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit actului de acuzare, Petru Berteanu „l-a ajutat pe Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, prim ministru al Guvernului României, să pretindă și să primească, în mod indirect, foloase materiale de la reprezentanțîi companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH în schimbul exercitării atribuțiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea Hotărârilor de Guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008„.

Era vorba de transferuri bancare, în baza unor operațiuni fictive, prin intermediul unor firme offshore. Astfel încât suma de 800.000 de dolari să fie folosită în beneficiul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Consultanță

Potrivit sursei citate, în perioada 2007-2008, Tăriceanu a beneficiat de serviciile unei echipe de consultanți coordonate de cetățeanul american Arthur Finkelstein, cetățenii israelieni Tal Silberstein și Shimon Sheves și afaceristul Dan Andronic.

Tăriceanu a fost premier al României, în perioada 2004-2008, și președinte al PNL, în perioada 2005-2009. Prețul serviciilor de consultanță prestate a fost de aproximativ 2 milioane de euro.

Trebuie spus că Silberstein și Andronic sunt trimiși în judecată în celebrul dosar „Ferma Băneasa”. Cazul este pe rolul Curții de Apel Brașov. În același timp, Tăriceanu a fost achitat în prima instanță pentru mărturie mincinoasă, pentru declarația dată în acest caz.

Propunerea de colaborare

Una din probele prezentate de Antena 3 este un înscris din dată de 10 decembrie 2007, prin care Finkelstein, Silberstein, Sheves și Andronic îi propun lui Tăriceanu să continue colaborarea și în 2008. Era vorba de o ofertă adresată personal politicianului. Documentul a fost găsit la o percheziție infomatică într-un mediu de stocare ridicat de la Dan Andronic – judecat în trei dosare de corupție.

Serviciile urmau să fie prestate într-un interval de 13 luni (decembrie 2007 – decembrie 2008), iar prețul care urmă să fie plătit era de 2.000.000 de dolari, excluzând cheltuielile pentru angajarea institutelor române de sondare a opiniei publice, costurile de deplasare și cazare pentru consultanți, ori TVA care urmă să fie achitate separat”, se arată în document.

Plățile pentru aceste servici urmau să fie efectuate către compania STG Ventures LTD, deținută de Silberstein și Sheves, companie înmatriculată în insulele Virgine Britanice și care avea conturi deschise la banca United Mizrahi din Elveția.

Potrivit sursei citate, Shimon Shevez, Tal Silberstein și Udi Netta au fost audiați în Israel, prin intermediul unei comisii rogatorii, și au explicat că Tăriceanu a fost de acord cu acest contract și l-a indicat pe șeful cancelariei acestuia, Dorin Marian, să gestioneze relația cu echipa de consultanți.

Serviciile de consultanță ar fi fost prestate, în 2008, de: Dan Andronic, Arthur Finkelstein, Tal Silberstein și Shimon Shevez, împreună cu o echipa internațională de experți din care făceau parte Dahlia Scheindlin, Stephan Miller, Alin Bogdan, Arthur Blackberry, Barbara Fiala, Bogdan Dospinescu, Daniel Nardi, George Birnbaum, Melissa Fiels, Natalie Solon, Aron Shaviv, Viktor Szigetvari, Toby Greene, Jason Brown și Udi Netta.

Sheves: Am fost la București

Shimon Shevez a dat aceste detalii când a fost a fost audiat, în Israel, prin comisie rogatorie.

Procuror: Puteți să-mi spuneți ce tip de afacere derula societatea în jurul anului 2007, care erau principalii clienți ai STG Ventures în jurul perioadei 2007-2008?
Sheves: Principalii clienți în 2008 erau… în România era dl. Tăriceanu, în Bulgaria câțiva clienți, în (neinteligibil) cred, unul, …câțiva clienți nu-mi amintesc exact, nu știu exact corelarea dintre ani și clienți, dar cred că erau câțiva clienți.

Procuror: Va amintiți dacă societatea avea conturi bancare în Elveția cu United Mizrahi…
Sheves: Da.

Procuror: Dar ceea ce îmi spuneți este că unul dintre principalii clienți în România era primul ministru de atunci Tăriceanu?
Sheves: Da. Era clientul nostru. Într-un fel, nu știu…

Procuror: Va amintiți cam când a început această relație, cum a început, cine a făcut legătură inițială cu Tăriceanu? Cine v-a abordat? L-ați abordat dvs.?
Sheves: Nu, nu eu.

Procuror: Nu, nu dumneavoastră, compania STG sau…
Sheves: Cum a devenit clientul nostru? Bună întrebare. Nu-mi amintesc cum am făcut. Îmi amintesc prima întâlnire cu el și-mi amintesc că l-am convins pe unul dintre consultanțîi americani să vină și să devină unul dintre membrii echipei noastre…

Procuror: Deci dumneavoastră l-ați adus pe domnul Finkelstein?
Sheves: Nu, nu. Noi l-am adus de când… am lucrat cu el de când am lucrat împreună în Austria, înainte. Deci în multe campanii am lucrat împreună, nu multe, 5,6 campanii.

Procuror: Îmi spuneți dacă vă amintiți prima dumneavoastră întâlnite cu domnul Tăriceanu.
Sheves: Am fost… Finkelstein împreună. Acest fapt mi-l amintesc cu certitudine, și a fost în biroul primului ministru.

Procuror: În București?
Sheves: În București.

Procuror: Va amintiți cine altcineva a mai participat?
Sheves: Tal a fost cu siguranță, deoarece el a manageriat partea cu consultanța. Arthur Finkelstein a fost acolo, cu Tăriceanu, cineva din biroul său a mai fost acolo, șeful său de personal sau așa ceva…

Procuror: Va amintiți numele, dacă va spun? La un moment dat șef de personal a fost un domn pe nume Dorin Marian.
Sheves: Da, da. Poate a fost acolo, poate a fost acolo…

Procuror: Este ceva ce doresc să va întreb cu privire la această propunere, chestiunea cea mai pargmatica. Dacă va uitați la pagină 10, în propunere se menționează costul cu privire la serviciile pe care le propuneți prim ministrului Tăriceanu în valoare de 2 milioane de euro, pentru 13 luni, din decembrie 2007 până în decembrie 2008.

Sheves: A fost perioada de alegeri?

Procuror: 2008 urmă să fie an electoral. Da. Deoarece sunt multe activități….
Shevez: Ok. Este posibil. Suma este suma posibilă. Această este…

Procuror: Este suma pe care o percepeți în mod normal?
Sheves: Pentru companie, pentru că de ce mai multe ori…aceste 2.000 este costul pentru servicii subcontractate cum ar fi sondajele…

Procuror: De fapt, costurile locale pentru sondaje nu sunt….
Shevez: Nu locale. Arthur Finkelstein însuși…

Procuror: Da, Arthur Finkelstein….
Sheves: …este foarte scump. Din păcâte a murit, a avut cancer. A fost un om bun. În Israel 50% îl place, iar 50% îl urăște.

Procuror: Și în România, cine era omologul dumneavoastră? Cu cine ați fi discutat dacă ar fi existat întârzieri la plata, dacă ar fi trebui să trimiteți o factură? Astfel de lucruri apar în cursul unei perioade contractuale de un an.
Sheves: Poate cu șeful de personal. Îmi amintesc că am vorbit sau cineva mi-a spus că a vorbit cu acest tip Dorin.

Procuror: Despre plata?
Sheves: Despre plata. Nu sunt sigur.

Procuror: Cine putea să fie? Domnul Netta?
Sheves: Poate, da.

Procuror: Deci, din câte ați înțeles, domnul Dorin Marian era, cel puțîn la un moment dat…
Sheves: Acesta era un personaj acolo. Cu siguranță era persoană de contact.

Procuror: Și cu privire la plata?
Sheves: Cine altcineva putea să fie?

Procuror: Ați discutat vreodată cu dl. Tăriceanu despre plata, despre costuri?
Sheves: Poate. Poate o dată la telefon. Poate.

Procuror: A existat vreo întârziere? Sau, va amintiți de ce l-ați contactat?
Sheves: Poate. Îmi amintesc că o dată, de la Londra, am vorbit cu dumnealui cu privire la ceva în legătură cu consultanță, dar nu-mi amintesc dacă era vorba de o problema legată de bani sau altceva, nu-mi amintesc. Dar am vorbit o dată cu siguranță.

Silberstein a explicat cât costă

Tal Silberstein a fost audiat și el că martor prin comisie rogatorie.

Procuror: Din ce va amintiți, cum a început relația dvs. Cu PNL?
Silberstein: Îmi, îmi amintesc…nu, îmi amintesc că una dintre primele întâlniri pe care le-am avut cu dl. Finkelstein și dacă îmi amintesc corect, dl. Sheves, a fost cu dl. Tăriceanu, nu îmi amintesc cine altcineva a mai fost acolo din partidul dumnealui, și…când a fost asta? Aaaa…asta a fost, dacă mai am ceva în memorie, începutul relației. În ce an….vreau să spun, eu, în principiu, 2007, dar, când în 2007 nu îmi pot aminti.

Procuror: Credeți că 2 milioane reprezintă o suma mai mare decât ar percepe echipa dvs. De obicei pentru astfel de servcii complete?
Silberstein: Uitați, noi…depinde foarte mult de proiect. Dacă mă întrebați așa, va spun că o astfel de propunere este cam de un milion și jumătate. Dar, poate a fost mai de amploare, nu știu.

Procuror: Spuneți-mi ce va amintiți în legătură cu această propunere?
Silberstein: 13 luni. Eu…nu e chiar departe. 120.000 luna, 130.000 pe luna…

Procuror: Asta are sens?
Silberstein: Are sens. Pentru alte propuneri de acest fel.

Procuror: Ce va amintiți de această propunere? A fost acceptată că atare, au existat negocieri, cineva….
Silberstein: Nu îmi amintesc, dar îmi amintesc că până la urmă am muncit. Deci, ceva a fost acceptat.

Secretarul lui Silberstein

Udi Netta, secretarul lui Tal Silberstein a dat și el detalii în cadrul comisiei rogatorii.

Procuror: Va amintiți cumva dacă între anii 2007-2008, STG Ventures furniza servicii de consultanță pentru prim ministrul României de atunci, Călin Popescu Tăriceanu?
Netta: Cred că da. Vreți să spuneți STG? Nu știu. Dar Tal sigur a lucrat pentru Popescu Tăriceanu, sigur. Știu pentru că dansul era prim ministrul pe atunci! Îl știu pe Popescu, a venit într-o vizită în Israel și am dus-o pe soția acestuia pe stradă (neinteligibil) buleVardul renumit pentru cumpărături. Tal mi-a spus să o duc. Dar nu știu sigur dacă este pentru STG. Nu îmi amintesc. Dar știu sigur că Tal și Sheves lucrau. Dar nu trebuie să fie numele acesta. Faptul că dânșîi au lucrat împreună nu înseamnă că au lucrat prin STG….

Procuror: Dar de ce l-ați întrebat pe Dan despre detaliile vizitei primului ministru? Dan lucra și el împreună cu Tal și Sheves pentru Tăriceanu?
Netta: Nu cred. Tal este prieten al lui Tăriceanu. Cred că dansul i l-a prezentat lui….

Netta: Întrebarea este…În general pot să va spun că 2 milioane pentru campanie nu reprezintă o suma mare. Dacă faci doar consultanță, atunci sunt bani mulți. Dar ei mereu voiau să facă…Tal obișnuia să aducă…când Sheves și el construiau o campanie, aduceau toți oamenii, nu pentru că doreau că oamenii să zboare peste tot, ci pentru că nu erau cunoștințe în 2007, acum sunt. Deci aduceau oamenii din Israel, din America, mulți consultanți, aceștia sunt oameni care costă mult. Și zborurile și tot….Deci acesta este răspunsul: 2 milioane poate să fie o suma rezonabilă, dar depinde pentru ce și era acceptat.

Procuror: Asta doream, era întrebarea mea: ce știți despre acest concept specific, a fost acceptat așa cum era?
Netta: Nu știu. Știu că a lucrat cu dansul, dar nu știu volumul de muncă. Nu știu dacă Tal și Sheves…Sheves era prieten cu Popescu.

Procuror: Dar știți cu cine a discutat această propunere?
Netta: Cu Călin Popescu Tăriceanu, asta scrie aici. Mă întrebați dacă știu ce s-a întâmplat mai târziu. Nu știu.

Corespondență lui Andronic

Potrivit datelor prezentate de Antena 3, din corespondență electronică descoperită pe calculatorul lui Dan Andronic, în urma percheziției informatice, rezultă că principalul beneficiar al serviciilor de consultanță a fost Călin Popescu Tăriceanu, iar acesta îl desemnase pe Dorin Marian să îl reprezinte în relația cu echipa de consultanți.

Ordoannta

Sursă: Antena 3

În ordonanță DNA sunt enumerate „zeci de mesaje” trimise de consultanți lui Tăriceanu, conțînând propuneri strategice, discursuri și alte mesaje publice, pe care fostul premier urmă să le transmită, anlize ale evoluțiilor politice, cercetări de piață, monitorizare mass-media, produse de creație publictara în care apărea politicianul etc.

Potrivit documentului, legătură dintre Fujitsu Siemens Computers GmbH și Călin Popescu Tăriceanu s-a făcut prin intermediul lui Petru Berteanu.

Petru Berteanu invocă de mai multe ori „discuțiile pe care le-a avut cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu și cu Marius-Dorin Marian despre încheierea actelor adiționale și promisiunile pe care cei doi demnitari i le-ar fi făcut cu acest prilej.”

Similar cu „Trofeul Calitățîi”

Procurorii DNA fac trimitere la celebra decizie a Înaltei Curți din cazul Adrian Năstase- Trofeul Calitățîi.

„Faptul că prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a fost unul dintre beneficiarii nemijlociti ai comisionului plătit de Fujitsu Siemens Computers GmbH, așa cum vom arată într-o secțiune ulterioară, demonstrează că acesta a fost parte a înțelegerii inițiale, fiind de neconceput că funcționari din subordinea să să săvârșească fapte de corupție și să îi transmită foloasele materiale astfel obținute, fără implicarea demnitarului.

Astfel, în practică instanței supreme (ICCJ, Completul de 5 judecători, decizia penală nr. 160 din 20 iunie 2012) s-a arătat că în situația unei infracțiuni de corupție săvârșită de o persoană cu un ascendent semnificativ asupra celorlalți participanți, participarea acesteia poate fi probată prin coroborarea probelor indirecte și că nu poate fi primită apărarea potrivit căreia persoanele aflate în subordinea autorului infracțiunii savârșesc acte ilegale în folosul acestuia, fără știință să”, mai arată procurorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here